Jakub Forgács Samospráva

Borová hora prechádza pod mesto Zvolen. Kotleba však trval na jednej podmienke

Predseda BBSK Marian Kotleba podpísal uznesenie, ktorým poslanci krajského parlamentu dali jednomyseľne "zelenú" zámene pozemkov medzi krajom a mestom.

Ilustračný obrázok k článku Borová hora prechádza pod mesto Zvolen. Kotleba však trval na jednej podmienke
13
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Dlhodobo chátrajúci areál Borovej hory vo Zvolene definitívne prejde z vlastníctva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na mesto Zvolen. Predseda BBSK Marian Kotleba podpísal uznesenie, ktorým poslanci krajského parlamentu 19. júna v Banskej Bystrici dali jednomyseľne „zelenú“ zámene pozemkov medzi krajom a mestom.

„Dlho som zvažoval, či podpísať toto uznesenie. Podpísal som ho v posledný deň. Rozhodujúcim faktorom pre mňa bolo to, že za výmenu hlasovali absolútne všetci prítomní poslanci,“ reagoval Kotleba.

Ako však zdôraznil, pri podpise zámennej zmluvy bude tvrdo trvať na tom, aby mesto deklarovalo, že areál Borovej hory nebude môcť minimálne najbližších 20 rokov prejsť do súkromných rúk. Tento krok má zabezpečiť, aby si obyvatelia Zvolena a blízkeho okolia mohli naďalej vychutnávať oddych v tomto lukratívnom areáli a nemuseli sa báť, že unikátne miesto bude znehodnotené výstavbou alebo inými neželanými vplyvmi.

Na tejto podmienke Kotleba trval i po poslednom rokovaní Zastupiteľstva BBSK, keď pre médiá uviedol: „Nemám problém s tým, aby to prešlo na mesto, ale sú tam nezodpovedané otázky ohľadne zábezpeky, aby to neprešlo do súkromných rúk. Pokúsim sa dohodnúť nejakú záruku, aby po prevode z vlastníctva BBSK na mesto nemohla Borová hora, napríklad na obdobie 20 rokov, prejsť do súkromných rúk.“

Zvolen kraju za Borovú horu prevedie svoje pozemky pod budovami a cestami, ktoré sú v pôsobnosti BBSK. „Myslím si, že ak sme za lokalitu Borovej hory, ktorá bola nacenená na viac ako 500 000 eur, ponúkli pozemky za 700 000 eur, je to adekvátne,“ konštatovala po rokovaní poslancov primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Objekty na Borovej hore boli naposledy využívané v 90. rokoch minulého storočia, keď tam ešte fungoval doliečovací ústav pľúcnych chorôb. Podľa Balkovičovej mesto plánuje túto unikátnu lokalitu kultúrneho dedičstva s osobitnou flórou a jazerom mineralizovanej vody zachrániť a zveľadiť. Uvažuje tiež o tom, že tam zriadi dom seniorov a pre ľudí ho ponechá ako voľný priestor na oddych.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj jazierko na Borovej hore!

V OBRAZOCH: Oáza pokoja na Borovej hore
13
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM