Stanislav Černák Rôzne

Budú na zozname národných kultúrnych pamiatok? Na záchranu hrobiek vyhlásili verejnú zbierku

V Krupine chcú zachrániť dve neorenesančné hrobky, na ktorých sa už podpisuje zub času. Peniaze nato mesto nemá, rozhodli sa vyhlásiť verejnú zbierku.

Ilustračný obrázok k článku Budú na zozname národných kultúrnych pamiatok? Na záchranu hrobiek vyhlásili verejnú zbierku
Foto: Katarína Oravská

Mesto Krupina v najbližších dňoch vyhlási verejnú zbierku na záchranu dvoch neorenesančných hrobiek, ktoré stoja na tamojšom cintoríne. Na jednej z nich – hrobke rodiny Plachých z druhej polovice 19. storočia, sa totiž prepadáva klenba a pamiatka bez včasného zásahu nemusí prežiť rozmary najbližších zím.

„Zbierku odsúhlasili aj poslanci mestského zastupiteľstva, pričom bude trvať rok, až do 15. februára 2016,“ povedal prednosta Mestského úradu v Krupine Štefan Schnitzer.

Na zlý stav hrobiek upozornil poslancov mestského zastupiteľstva koncom uplynulého roku vedúci tamojšieho Múzea A. Sládkoviča Miroslav Lukáč. Podľa neho a výpočtu architekta na opravu treba 11 000 eur. „Hrobka Plachých, ako aj hrobka Eiserthovcov tvoria súčasť kultúrneho dedičstva mesta. Na celom strednom Slovensku takéto nenájdete,“ uviedol. Hrobky sú v majetku mesta od roku 2011, keď predtým ich viedli ako opustený majetok.

Hrobky nie sú národné kultúrne pamiatky, a preto takmer nie je šanca získať na ich opravu peniaze z fondov ministerstva kultúry. „Pán Lukáč nás však informoval, že pracuje aj na tom, aby hrobky zaradili na zoznam národných kultúrnych pamiatok,“ pripomenul Schnitzer.

Mesto aktuálne na takéto investície peniaze nemá, podľa prednostu však samospráva chce na projekte nejakým dielom participovať. Svoju pomoc ponúkli aj niektorí poslanci, ktorí chcú prostredníctvom vlastných firiem pomôcť materiálne. Náklady by sa tak mohli výrazne znížiť.

Hrobka šľachtickej rodiny Plachých, pôvodom zo Zemianskeho Vrbovka, pochádza z druhej polovice 19. storočia. Hrobka Eiserthovcov z prelomu 19. a 20. storočia. Z rodiny Plachých vyšli traja krupinskí richtári. Tamojším starostom bol aj majster krupinskej pošty Eiserth.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM