Eva Drugdová Správy Samospráva

Búrlivá diskusia na zastupiteľstve. Bude vo Zvolene zriadená občianska hliadka?

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva bolo opäť rušno. Takmer hodinovú debatu rozpútala téma občianskej hliadky.

Ilustračný obrázok k článku Búrlivá diskusia na zastupiteľstve. Bude vo Zvolene zriadená občianska hliadka?
14
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Búrlivú diskusiu na pondelkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva vyvolala téma Občianskej poriadkovej služby vo Zvolene. Mesto má totiž snahu uchádzať sa o eurofondy za účelom realizácie tohto projektu. Niektorí poslanci však s týmto projektom neboli úplne stotožnení a žiadali viac času na prerokovanie. Na základe doplňujúceho návrhu sa obsah zmluvy projektu pred jej podpísaním prerokuje v jednotlivých komisiách.

Návrh na zriadenie Občianskej poriadkovej služby predkladala vedúca odboru sociálnych vecí, zdravia a rodiny, Mária Koreňová. Podľa nej by sa mohla aspoň sčasti vyriešiť rómska otázka a poriadok v problematických oblastiach. Mesto by pritom na tento projekt z vlastných zdrojov investovalo len 5 percent. Občiansku hliadku by tvorilo šesť členov, ktorí by vo vybraných lokalitách pôsobili po dobu troch rokov.

Aká bude úloha hliadok?

Členovia hliadky by boli pod kontrolou Mestskej polície a podľa náčelníka Chabadu by mohli byť nápomocní v problematických oblastiach, akou je aj lokalita pod Pustým hradom. Boli by svedkami a oznamovateľmi priestupkov, či hroziacich konfliktov.

Ako uvádza dôvodová správa, ich úlohou by bolo dohliadanie na dodržiavanie domového a verejného poriadku a udržiavanie poriadku v blízkosti rómskych osídlení. Dôležité postavenie by mali aj pri komunikácii s občanmi a v rámci prevenčnej činnosti. V spolupráci s terénnymi pracovníkmi by kontrolovali pohyb maloletých detí a ich školskú dochádzku a poskytovali informácie v oblasti prevencie zdravia a hygieny. Ich snahou by bolo chrániť deti a mládež pred negatívnymi vplyvmi.

Ako uviedol poslanec Milan Čarnoký, cieľom tohto projektu je vytvoriť občiansku poriadkovú službu, ktorá prispeje k občianskemu spolunažívaniu v komunite a mimo nej. O pozitívach takejto hliadky sú presvedčení aj niektorí občania, ktorí vyjadrili svoj názor aj počas zastupiteľstva. No a návrh uchádzať sa finančné prostriedky na realizáciu daného projektu bol nakoniec schválený aj poslancami.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery mestskej polície v problematických oblastiach!

V OBRAZOCH: Mestská polícia vo Zvolene mapuje bezdomovcov
14
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM