Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystrica aj Zvolen ako na dlani: Aleš nafotil úchvatné zábery z lietadla, FOTO

Tak takýto pohľad sa veru nenaskytne len tak hocikomu. Videli ste už náš región z vtáčej perspektívy? Mestá aj obce máte vďaka fotkám ako na dlani.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica aj Zvolen ako na dlani: Aleš nafotil úchvatné zábery z lietadla, FOTO
29
Galéria
Foto: Aleš Mucha / Zdroj: CBS

O krásnych záberoch Bystričana Aleša Muchu (36) sme na našom portáli písali už niekoľkokrát. Predstavili sme vám jeho tvorbu, ale aj úchvatné fotografie bleskov nad Bystricou či medveďa, ktorému stál zoči-voči. Tentoraz vyletel do výšky, aby zachytil ešte unikátnejšie zábery.

Z letiska Dobrá Niva letel spolu s pilotom Milanom Paprčkom, ktorý je majiteľom VKU Harmanec a CBS spol., s.r.o. Keďže chceli nafotiť ortofotomapu pre obec Horné Pršany, Aleš neváhal a sadol do lietadla, aby si to vyskúšal. „Celý život sa snažím dostať bližšie k nebesám a toto je okrem zábavy aj niečo, čo bude k úžitku pre ľudí, aby videli iný pohľad na svet,“ povedal pre spravodajský portál Dnes 24.

Bez komfortu a opatrne

„V lietadle som, samozrejme, sedel už viackrát, ale fotenie z neho je o čosi náročnejšie, hoci aj zábava,“ priznal fotograf so slovami, že firma, pre ktorú fotil, sa špecializuje práve na snímkovanie či točenie z nebies. Práve preto majú špeciálne upravené kabíny, resp. okienka pre objektív, keďže v kokpite je pomerne málo priestoru.

„Fotograf nemá toľko komfortu ako niekde, kde si môže priestor pripraviť, prípadne urobiť pohodlie. Treba sa vytáčať, stále nakláňať a dávať pozor na nožné riadidlá a stredovú riadiacu páku, aby nebránil pilotovi robiť si svoju prácu,“ vysvetlil Aleš, podľa ktorého však všetko prevyšuje úžasný pocit z pohľadu.

Ponad Zvolen aj Horné Pršany

Ako spomenul, preleteli okrajom Zvolena, ponad Sielnicu, Badín, Horné Pršany a spať. „Lety sú aj nákladné, a preto to bola len práca, šup sem – šup tam,“ hovorí Aleš.

A čo by chcel ešte bystrický fotograf zachytiť z výšky? „Určite Vysoké Tatry a veľké pohoria ako Alpy či Himaláje alebo Aljašku. Aj ja mám sen obletieť svet. Raz to možno bude,“ dodal so slovami, že snov je pomerne dosť, takže na všetky musí ísť postupne.

Alešove fotky z lietadla si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Úchvatné zábery Bystrice či Zvolena nafotené z lietadla
29
Galéria
Foto: Aleš Mucha / Zdroj: CBS
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM