Stanislav Černák Rôzne

Centrum voľného času v Detve nezrušia: Daňou je prepúšťanie a vyššie platby rodičov

Detvianske Centrum voľného času Trend pravdepodobne nezrušia. Hrozí mu však redukcia riadiaceho personálu a zvýšenie rodičovských platieb za dieťa.

Ilustračný obrázok k článku Centrum voľného času v Detve nezrušia: Daňou je prepúšťanie a vyššie platby rodičov
Zdroj: Dnes24.sk

Centrumu voľného času Trend v Detve reálne hrozil zánik, no napokon by malo prežiť. Keďže sa však dotácie od štátu znížili o polovicu, bude to možné len po redukcii riadiaceho personálu a zvýšení rodičovských platieb za dieťa.

Menej pracovníkov

„Počet pracovníkov sme už museli znížiť o polovicu," povedala pracovníčka Trendu Miroslava Lenďáková a pokračovala, „dnes sme tu reálne len štyria. Zároveň sme museli zvýšiť aj príspevky od rodičov za pobyt detí v centre.“ Tie sa aktuálne pohybujú v rozmedzí od 50 centov do štyroch eur na mesiac.

Voľný čas trávi v detvianskom Trende asi 500 detí, ďalších 108 je z okolitých obcí. Keďže novela ministerstva školstva presmerovala delenie peňazí na vedenie obcí, detvianske CVČ a Mesto Detva ako jeho zriaďovateľ žiada o príspevky aj okolitých 15 samospráv. Zatiaľ však sľúbili prispievať len Hriňová, Dúbravy a Vígľaš.

Petícia za zachovanie

Mesto Detva malo ešte pred pár týždňami úmysel CVČ Trend zrušiť a financie presmerovať súkromnému podnikateľovi. Z programu nedávneho zasadnutia mestského zastupiteľstva nakoniec tento bod stiahli. Do budovy mestského úradu sa totiž vybrali deti a ich rodičia, aby proti takémuto kroku protestovali.

Len niekoľko dní predtým začali zástancovia CVČ Trend spisovať po meste petíciu za jeho zachovanie. Do konania zastupiteľstva sa pod ňu podpísalo približne 2500 občanov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM