Jozef Sliacky Rôzne

Cenu mesta Zvolen za rok 2010 dostanú tenista Filip Polášek a hotelová škola

Poslanci volili z ôsmich návrhov na udelenie Ceny mesta Zvolen za rok 2010. Vybrali len dva.

Na záver pondelňajšie rokovania Mestského zastupiteľstva sa rozhodovalo o tom, komu tohto roku pripadne prestížna Cena mesta. Takých osôb môže byť maximálne päť a keďže návrhov na ocenenie prišlo osem, museli vyberať a rozhodovať poslanci. Princíp je jednoduchý: poslanci, ktorých v tej chvíli bolo prítomných dvadsaťdva, dostali hlasovací hárok s menami navrhnutých, na ktorom mohli zakrúžkovať najviac päť návrhov. Cenu mesta získal ten, kto získal nadpolovičný počet poslaneckých hlasov.

Z ôsmich návrhov šesť nedostalo dostatok poslaneckých hla­sov

Len traja poslanci zakrúžkovali meno Miroslava Gálika, ktorý je poslancom MsZ a kandidátom na primátora za Starnu zelených. Na ocenenie ho navrhla Súkromné centrum voľného času na Okružnej ulici, pričom podčiarkuje jeho 25-ročnú pedagogickú prácu a prínos do kultúrneho života mesta, z ktorého ho mnohí poznajú ako kvalitného hudobníka. Po osem hlasov dostali Mária Srnková a Beáta Karásková. Prvú z nich navrhla Materská škola Centrum najmä za jej zásluhy v špeciálnej pedagogickej práci logopéda. Beáta Karásková úspešne reprezentovala Slovensko i Zvolen na súťažiach v ženskom bodyfitnesse a kulturistike. Tohto roku napríklad odniesla striebornú a bronzovú medailu z majstrovstiev Európy v Marseille. Po deväť hlasov dostalo Pavol Bartík, Lesný podnik mesta Zvolen a Občianske združenie Priaznivci Pustého hradu. Pavol Bartík je úspešný volejbalový reprezentant, ktorý dlhé roky patril k oporám zvolenského, vtedy extraligového volejbalového tímu a v súčasnosti pôsobí vo Francúzsku. Navrhla ho poslankyňa MsZ Ružena Babicová s podporou niektorých ďalších poslancov a občanov mesta. Návrh na ocenenie uvedených dvoch organizácií má spojitosť s Pustým hradom. Lesný podnik mesta je totiž správcom jeho areálu a aj za túto jeho aktivitu, predovšetkým za sprístupnenie areálu novými lesnými cestami, ho navrhol na ocenenie primátor mesta Miroslav Kusein. Priaznivcov Pustého hradu navrhla na ocenenie Okresná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku a je to jedna z vďaky za zorganizovania podujatia, ktoré umožnilo spoznať najvýznamnejšiu historickú pamiatku Zvolena aj imobilných a starším občanom mesta.

**Nadpolovičný počet hlasov dostali len dvaja ** Na to, aby mohol navrhovaný dostať Cenu mesta, potreboval najmenej 12 hlasov. O dva viac dostala Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu. Pod návrhom je podpis Jána Plesníka, predsedu Rady školy. Táto zvolenská škola, ktorej riaditeľkou je Alžbeta Staníková, zástupkyňa primátora Zvolena, vyniká kvalitou vzdelávacieho procesu, čoho dokladom sú aj každoročné úspechy na rôznych domácich i medzinárodných stredoškolských súťažiach. Filip Polášek, ktorého navrhla Ružena Babicová so skupinou občanov, je úspešným slovenským tenistom – deblovým špecialistom. Je členom slovenského daviscupového tímu a v roku 2008 mu udelili titul slovenský Tenista roka. Filip Polášek, ktorý je synom odchádzajúcej hlavnej kontrolórky mesta Oľgy Poláškovej, získal 18 poslaneckých hlasov.

Cena primátora 2010

Primátor mesta Miroslav Kusein sa rozhodol udeliť štyri ceny.

Ing. František Šušlík si podľa primátora zaslúži ocenenie za svoju dlhoročnú starostlivosť o zvolenských seniorov a v súčasnosti je predsedom zvolenskej Okresnej organizácie Jednoty dôchodcov na Slovensku. Za pomoc a nasadenie pri riešení povodňovej kalamity a pri ďalších krízových situáciách si cenu zaslúži zvolenský Hasičský a záchranný zbor. Ďalšie dve ocenenie, ktoré prevezmú firma Continental a Royal Invest, a. s., sú vyjadrením vďaky za to, že aj v náročných ekonomických podmienkach udržujú, ba i zvyšujú zamestnanosť na území mesta.

Slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva s udelením Ceny mesta a Ceny primátora sa uskutoční 23. novembra.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM