Richard Kafka Rôzne

August 68 v hlinikárni: Prečítajte si neznáme fakty o hrdinovi, čo odpálil sovietsku hviezdu

Dnes len málokto vie, že v 50-tych rokoch minulého storočia boli na vyvýšených miestach závodov nainštalované červené hviezdy. Tie ktoré sa rozsvecovali len v tom prípade, keď daný závod plnil plán. V žiarskej hlinikárni hviezda svietila len do roku 1968 a nebolo to kvôli nesplnenému plánu.

Ilustračný obrázok k článku August 68 v hlinikárni: Prečítajte si neznáme fakty o hrdinovi, čo odpálil sovietsku hviezdu
Foto: Richard Kafka / Zdroj: Dnes24.sk

Takáto hviezda bola nainštalovaná samozrejme aj nad hlinikárňou ZSNP v Žiari nad Hronom na objekte meniarne . Takisto symbolizovala plnenie, alebo neplnenie plánu výroby hliníka. Všetko sa však zmenilo v auguste 1968.

1968– zlomový rok

Vstup vojsk Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 pobúril celé osadenstvo ZSNP a v meniarni sa našiel človek, ktorý dal príkaz svojim podriadeným hviezdu odpáliť a zhodiť dole,“ spomína Richard Kafka, bývalý vedúci výroby v žiarskej hlinikárni.

Bol to vrchný majster Augustín Ciglan, veľmi dobrý odborník a pracovník. Zjednotený národ tento jeho čin vysoko hodnotil,“ hovorí ďalej Kafka o pohnutej dobe.

Červená hviezda v šrote

Behom dvoch rokov však začala normalizácia a národ už nebol zjednotený. Začali sa množiť otázky kde je hviezda, kto dal príkaz na jej odstránenie, kto to fyzicky zabezpečoval. „Vedelo sa, že hviezda je v šrote, ale to si nikto nedovolil takto jednoducho vysloviť. Najviac opakovanou otázkou však aj tak bolo …kto dal na to príkaz..,“ spomína ďalej Kafka.

Podľa Kafku sa nenašiel nikto, kto by na túto zásadnú otázku odpovedal. „Celá historka sa skončila tým, že bol spracovaný akoby expertízny posudok, že hviezda mala natoľko skorodovanú konštrukciu na uchytenie, že mohla v každom momente padnúť a tým ohrozovala zdravie pracujúcich. Zvedavé otázky po tomto argumente postupne prestali, stali sa len obľúbeným diskusným príspevkom niektorých funkcionárov.“ uzatvára kuriózny príbeh Richard Kafka.

Červená hviezda už potom nad hlinikárňou nikdy nesvietila.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM