Správy

Česi budú mať modernejšie vlaky a rušne: Postarajú sa o to vo Zvolene

ŽOS Zvolen je jednou zo slovenských spoločností opravujúcich motorové rušne, elektrické rušne a motorové jednotky. Zamestnáva približne 400 ľudí. Najbližšie mesiace sa nudiť nebudú.

Ilustračný obrázok k článku Česi budú mať modernejšie vlaky a rušne: Postarajú sa o to vo Zvolene
Zdroj: ŽOS Zvolen

Spoločnosť Železničné opravovne a strojárne (ŽOS) Zvolen získala vo verejných súťažiach dve veľké zákazky. Pre České dráhy (ČD) zmodernizuje 12 vlakov 646 Stadler GTW a v priebehu päťročného kontraktu zrealizuje pre najväčšieho českého dopravcu aj generálnu opravu 13 dieselelek­trických rušňov radu 754.

Nové monitory aj wi-fi

Kontrakt za približne desať miliónov eur na modernizáciu 12 vlakov 646 Stadler GTW, ktoré pôvodne slúžili v Nemecku u Deutsche Bahn, prinesie českým cestujúcim a železničiarom aj nové LCD monitory, wi-fi pripojenie, elektrických zásuvky, drobnú elektroniku, nový audiovizuálny informačný systém a GPS lokátor pre sledovanie pohybu vlaku.

„Prvé vlaky zákazník už pristavil vo Zvolene. Do decembra 2021 musíme byť hotoví so všetkými dvanástimi. Týmto projektom sme rozbehli aj novú spoluprácu s Deutsche Bahn, ktoré budú zabezpečovať časť opráv agregátov a podvozkov vo svojich závodoch v Nemecku,“ uviedol \generálny riaditeľ ŽOS Zvolen Imrich Czere.

Motorový rušeň radu 754, dieselový rušeň s elektrickým prenosom výkonu, je v ČD využívaný na prímestských i diaľkových tratiach. Počas trvania päťročnej zmluvy vykoná ŽOS Zvolen na 13 lokomotívach generálnu opravu celého koľajového vozidla vrátane opravy motora, alternátora, podvozkov a trakčných motorov. Výška kontraktu je ohraničená na sumu 8,4 milióna eur.

Aj opravy motorov

„Od Českých dráh a ČD Cargo sme tiež získali zákazky na opravu série sólo spaľovacích motorov K12 V230 DR. Vďaka novým kontraktom už dnes vieme, že minimálne 60 % výkonov bude na budúci rok smerovať do zahraničia,“ doplnil Czere.

ŽOS Zvolen je jednou zo slovenských spoločností opravujúcich motorové rušne, elektrické rušne a motorové jednotky. Zamestnáva približne 400 ľudí. Jej výrobný program predstavuje široký sortiment opráv, modernizácií, rekonštrukcií a revízií motorových rušňov, motorových vozňov, elektrických rušňov a osobných vozňov podľa požiadaviek zákazníka. Výrazným portfóliom sú subdodávky komponentov pre iných výrobcov koľajových vozidiel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM