Martin Károly Rôzne

Cestovné od januára zdražie o 10%

Cestovné v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa od 1. januára 2012 zvýši o 10 percent. "Existuje však cesta, ako sa vyšším cenám vyhnúť. Cestujúci, ktorí jazdia prímestskými linkami a platia dopravnou kartou, nepocítia žiadne zvyšovanie

Podľa jeho slov cestujúcim, ktorí kartu nemajú a platia cestovné v hotovosti, vyšlo vedenie kraja v spolupráci so Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) v ústrety zaujímavou ponukou. Noví žiadatelia o dopravnú kartu si ju budú môcť v čase od 1. januára do 28. februára 2012 vybaviť na predajných miestach dopravcov SAD Zvolen a SAD Lučenec v akciovej cene. Cestujúci zaplatí len manipulačný poplatok jedno euro a dopravnú kartu dostane zdarma. „Podstata riešenia spočíva v tom, že keď niekto bude mať kartu, bude cestovať spojmi, ktoré dotuje kraj, a nie napríklad diaľkovou linkou, ktorá ide tesne pred dotovanou linkou. Viac cestujúcich prinesie menšie straty,“ skonštatoval Hajnala. Predseda kraja Vladimír Maňka v spolupráci s primátormi miest hľadá podľa hovorcu aj ďalšie úspory, aby doprava v kraji neskolabovala a ľudia mohli cestovať, kam potrebujú.

Hajnala priblížil príčinu zvyšovania: „Náš kraj má najväčšiu rozlohu, najviac komunikácií, najmenšiu hustotu obyvateľov. Financie zo štátneho rozpočtu ani zďaleka nestačia na úhrady zliav pre zdravotne postihnutých či ľudí v dôchodkovom veku, respektíve na krytie strát spojov, ktorými cestujú ľudia do práce, k lekárovi, deti do školy.“ Hajnala vysvetlil, že župa musí dopravcom stratu zaplatiť. Rozpočet ale nestačí, a tak samosprávny kraj a dopravcovia hľadajú riešenie. Možností nie je veľa – rušenie spojov či zvyšovanie cestovného.

Župan jedno riešenie našiel. Predložil predsedom samosprávnych krajov návrh na spravodlivejšie rozdelenie dane z motorových vozidiel. Siedmi predsedovia súhlasili, jeden bol proti. Teraz návrh posúdia odborníci zo Žilinskej univerzity a Výskumného ústavu,“ povedal Hajnala. Maňka podľa jeho ďalších slov chce, aby ho župani potom predložili do vlády a parlamentu. Ak ho parlament schváli, od roku 2013 by mohol BBSK získať asi štyri milióny eur ročne viac ako dnes. Väčšina takto získaných zdrojov sa použije na opravu ciest a časť na straty v autobusovej doprave.

Ak nechceme obmedzovať ľudí pri ceste do práce, k lekárovi či žiakov pri ceste do školy, aj napriek negatívnemu vývoju cien nafty a ostatných nákladov, jedným z nevyhnutných riešení je zvýšenie cestovného,“ skonštatoval Hajnala. Pôvodný návrh hovoril o zvýšení o 15 percent pre všetky kategórie. Maňka však tento návrh vzhľadom na sociálno-ekonomické pomery v kraji odmietol. Cestovné sa tak nakoniec bude zvyšovať od 1. januára 2012 o spomínaných 10 percent.

Zdroj: TASR Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM