Stanislav Černák Rôzne

Cestujete na dovolenku so zvieraťom? Buďte opatrní, zvieratá zažívajú pritom veľký stres

Počas cesty treba robiť pravidelné prestávky, miska s vodou musia byť stále po ruke, jedla by malo byť pomenej, pomôcť môžu však aj hračky.

Ilustračný obrázok k článku Cestujete na dovolenku so zvieraťom? Buďte opatrní, zvieratá zažívajú pritom veľký stres
Zdroj: Webnoviny.sk

Veľa ľudí berie v lete na dovolenku do prímorských destinácií aj svoje zvieratá, cestovanie je však pre ne stresujúce. Starostlivosť o ne je preto veľmi dôležitá, informovala Silvia Čaňová z organizácie Sloboda zvierat.

Počas cesty treba robiť pravidelné prestávky. Miska na vodu a voda musia byť stále poruke, jedla by malo byť pomenej, pričom najlepšia je suchá strava, napríklad granule. Pomôcť pri cestovaní však môžu aj hračky. „Menšie zviera by mali cestovať v prepravke,“ doplnila.

Aj zvieratá môžu mať úpal

Po príchode do cieľa je pre zviera dôležitý najmä tieň. Ľudia by mali svoje zvieratá venčiť len ráno a večer, pozor by mali dávať na úpal či popálenie labiek na horúcom asfalte. Kúpať sa zvieratá môžu, no len tam, kde je to povolené. „Nebezpečné je však prudké ochladenie skokom do chladnej vody,“ dodala Silvia

Nie všetky zvieratá znášajú presuny a cestovanie dobre.„Ak máte dobrého opatrovateľa, ktorý sa o vaše zviera zodpovedne postará, zvážte aj možnosť nechať zvieratko u neho," povedala Čaňová. Ako doplnila, poslednou možnosťou sú psie hotely. „Najprv si však overte, či je v nich o zviera postarané profesionálne a s láskou,“ doplnila.

Mnohí ľudia sa podľa nej pýtajú na možnosť ubytovať svoje zviera v útulku, avšak z kapacitných dôvodov a pre stres zvieraťa túto možnosť Sloboda zvierat neponúka. „Zviera môže byť v strese zo zmeny prostredia, povinného pobytu v karanténe či spoločného pobytu v skupine zvierat,“ uzavrela Čaňová.

Nezabúdajte na očkovanie a očipovanie

Cestovanie so zvieraťom do krajín Európskej únie (EÚ) podlieha určitým pravidlám. Psy, mačky a fretky musia mať pas spoločenského zvieraťa, byť aktuálne zaočkované proti besnote a začipované. Od 1. júla je členom EÚ aj Chorvátsko, ktoré je obľúbenou destináciou Slovákov. Očkovanie proti besnote musí byť zapísané v pase, pričom podmienkou je aj trvalé nezameniteľné označenie zvieraťa mikročipom. „Do 30. septembra musia byť očipované všetky psy, mačky a fretky na území Slovenska. Nielen tie, ktoré budú v lete so svojimi majiteľmi cestovať,“ uzavrela Čaňová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM