Správy

Chatka v areáli národnej kultúrnej pamiatky Pustý hrad nad Zvolenom,ktorá

Chatka na Pustom hrade je definitívne rozobratá, dnes by sa mal už len upraviť terén na mieste, kde stála. Momentálne sa pripravujú základy pre jej opätovné zloženie v lokalite Hrabiny

Ilustračný obrázok k článku Chatka v areáli národnej kultúrnej pamiatky Pustý hrad nad Zvolenom,ktorá
8
Galéria
Zdroj: VKP Bystrina SPU Nitra

Chatka v areáli národnej kultúrnej pamiatky Pustý hrad nad Zvolenom, ktorá bola dlhé roky predmetom sporu mestského poslaneckého zboru, už na vrchole kopca nie je. „Chatka na Pustom hrade je definitívne rozobratá, dnes by sa mal už len upraviť terén na mieste, kde stála. Momentálne sa pripravujú základy pre jej opätovné zloženie v lokalite Hrabiny,“ povedal v utorok hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška.

O existenciu chatky na Pustom hrade sa sporili najmenej šesť rokov jej správcovia – Občianske združenie Priaznivci Pustého hradu, mestskí poslanci i pamiatkári. Kým členovia združenia ju chceli na hrade zachovať aspoň do skončenia archeologických prác, pamiatkári vraveli, že takáto stavba do areálu národnej kultúrnej pamiatky nepatrí. Chatka sa navyše stala predmetom politického boja medzi vedením mesta a niektorými zvolenskými poslancami.

Priaznivci Pustého hradu sa nakoniec na jar tohto roku zaviazali, že chatku do konca roku odstránia. Vyriešili to tak, že objekt predali za symbolické jedno euro Lesnému podniku mesta Zvolen. Ten sa pri kúpe zaviazal stavbu odstrániť.

Lesný podnik mesta Zvolen chatku podľa slov riaditeľa Ivana Gallu presunie a využije ako zázemie pre projekty lesného hospodárstva či na poľovnícke účely. Po novom by mala stáť v doline Hrabiny pod Pustým hradom. „Chceme ju umiestniť nad nádržou, ktorá by tam mala byť umiestnená v rámci projektu Biotechnické inovácie pri využití dažďovej vody v meste Zvolen,“ konštatoval.

Lesníci znášajú aj náklady na premiestnenie chaty. „Práce odhadujeme približne na 5000 eur, ďalšie zhruba tri tisícky budú stáť stavebné úpravy pri jej osadení na nové miesto. Za 8000 eur sme tak získali majetok, ktorý má reálnu hodnotu minimálne o 10 000 eur vyššiu. A cena by bola ešte omnoho vyššia, ak by sme kupovali úplne nový objekt. V konečnom dôsledku tak ušetríme mnoho financií z nášho rozpočtu,“ hovorí o dôvodoch kúpy Gallo.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM