Správy

Chrípka pritvrdzuje: V kraji stúpol počet chorých o viac ako tretinu, zatvárajú sa školy

Ako predpokladali epidemiológovia, výskyt akútnych respiračných ochorení i chrípky v Banskobystrickom kraji sa tak, ako každoročne o tomto čase, výraznejšie zvýšil.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka pritvrdzuje: V kraji stúpol počet chorých o viac ako tretinu, zatvárajú sa školy
4
Galéria
Zdroj: TASR

V štvrtom kalendárnom týždni tohto roka epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali v medzitýždňovom porovnaní vyšší výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) o 22 percent, no počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) je vyšší takmer o tretinu. Epidemiológovia však upozorňujú, že to nie je v tomto období zvláštny jav.

„Pri porovnaní s výskytom týchto ochorení s rovnakým obdobím vlaňajška je počet chorých na ARO vyšší len nepatrne a výskyt chrípky nižší o 34 percent. Epidemiológovia nezaznamenali v tomto regióne zatiaľ ani jeden prípad ochorenia na SARI, či novú chrípku A(H1N1). Analýzu urobili epidemiológovia na základe analýzy hlásení 64 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov pre dospelých z BBSK,“ uviedla hovorkyňa bystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

„RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje vo 4. kalendárnom týždni 7427 prípadov akútnych respiračných ochorení a 583 prípadov chrípkových ochorení. Chorobnosť v prípade bežných zimných ochorení horných dýchacích ciest tak aktuálne predstavuje 2143 prípadov na 100-tisíc obyvateľov kraja a chorobnosť na chrípku na 100-tisíc obyvateľov je takmer 170 prípadov,“ pokračovala Tolnayová.

„V 4. kalendárnom týždni je najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota , Revúca, Veľký Krtíš a Banská Bystrica. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac šarapatia v okresoch Zvolen, Lučenec, Krupina a Banská Bystrica. Kvôli vysokému počtu chorých je prerušené vyučovanie na základných a materských školách v 3 okresoch Banskobystrického kraja –Banská Bystrica, Detva a Zvolen. V Banskobystrickom okrese je to ZŠ s MŠ Priechod, v okrese Detva je uzavetá MŠ Korytárky a okrese Zvolen MŠ Dobrá Niva,“ uviedla ďalej hovorkyňa.

Z hľadiska veku je podľa jej slov najviac chorých na ARO medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a žiakmi základných škôl. Najmenej chorých je medzi seniormi. Takmer identická chorobnosť medzi vekovými skupinami obyvateľstva je aj na CHPO. „V porovnaní s 3. kalendárnym týždňom je takmer rovnaký počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 179 prípadoch, zápalmi stredného ucha (44) a v 55 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – 4,5 percenta z počtu chorých, je medzi adolescentmi,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Chrípka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM