Jakub Forgács Rôzne

Chrípka už útočí: Masívny nárast ochorení o 116 %, najviac úraduje medzi žiakmi

Chrípka každý ďalší týždeň masívnejšie ohlasuje svoj nástup. Výrazne zvýšený nárast ochorení zaznamenali aj epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Najviac úraduje medzi žiakmi základných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka už útočí: Masívny nárast ochorení o 116 %, najviac úraduje medzi žiakmi
Zdroj: TASR

„Výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a hlavne chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), ktoré signalizujú už pravdepodobne skutočný začiatok tohtoročnej chrípkovej sezóny, zaznamenali v 39. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji,“ informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová.

Chorých viac takmer o 116 %

Podľa jej slov vychádzali z analýzy hlásení 58 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých. „Na základe nej možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 42 percent, ale výskyt chrípky a jej podobných ochorení až o takmer 116 percent,“ uviedla hovorkyňa.

„V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je chorobnosť na ARO len mierne vyššia (o necelé jedno percento), 5 735 chorých, čo predstavuje chorobnosť 1 686 na 100 000 osôb,“ poveda Tolnayová, podľa ktorej je počet chorých na chrípku vyšší takmer o 15 percent. „Aktuálne ich je 483, čo je chorobnosť 142 osôb na 100 000 obyva­teľov,“ doplnila.

Najviac prípadov chrípky medzi žiakmi

Epidemiológovia podľa jej slov neevidovali tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). „V 39. kalendárnom týždni v porovnaní s minulým týždňom je takmer rovnaký (1,8 percenta) počet komplikácií zo zápalových ochorení horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky,“ pokračovala so slovami, že tieto ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 41 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 24 prípadoch a v 40 prípadoch zápalom pľúc.

„Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine dôchodcov (5,9 percenta) a medzi ekonomicky činným obyvateľstvom (2,7 percenta). Výraznejšie nižší je výskyt týchto skomplikovaných ochorení medzi ostatnými vekovými skupinami. Najviac chorých na ARO je medzi ekonomicky činným obyvateľstvom (20 až 59 rokov) a žiakmi základných škôl (6 až 14 rokov),“ uviedla hovorkyňa. Ako doplnila, žiaci základných škôl vedú počtom chorých aj na chrípku a najmenej ochorení na CHPO zaznamenali hlásiaci lekári medzi dôchodcami.

Najvyšší počet chorých na ARO je v analyzovanom týždni podľa Tolnayovej v okresoch Lučenec (838), Rimavská Sobota (729), Zvolen (652) a v okrese Banská Bystrica (599). „Len o niečo nižší počet chorých je v okresoch Revúca, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov tiež v okrese Lučenec, ale aj Poltár, Rimavská Sobota a Žarnovica,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM