Jakub Forgács Správy

Chrípka v kraji ukázala svoju silu. Zatvorila už 75 škôl a 3 nemocnice

Očakávania epidemiológov sa potvrdili. Výskyt akútnych respiračných ochorení a chrípky a jej podobných ochorení v Banskobystrickom kraji v týchto týždňoch narastá.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka v kraji ukázala svoju silu. Zatvorila už 75 škôl a 3 nemocnice
4
Galéria
Zdroj: TASR

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali v 7. kalendárnom týždni tohto roku lokálne epidémie respiračných a chrípkových ochorení už vo všetkých 13 okresoch tohto regiónu. V porovnaní s uplynulým týždňom zaznamenali o 15,4 percenta vyšší výskyt v akútnych respiračných ochorení (ARO) a o 27 percent vyšší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa bystrického RÚVZ.

Tentoraz údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 72 percent lekárov pre deti a dorast a 58 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne. „V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto ochorení v prípade ARO vyšší o 37 a chrípkových ochorení o 34 percent. Z dôvodu výskytu sezónnej chrípky je momentálne v BBSK uzavretých až 75 materských, základných a stredných škôl. Pre riziko nákaz sú zakázané návštevy až do odvolania v troch nemocniciach – Rimavskej Sobote v Revúcej a vo Zvolene,“ uviedla Tolnayová.

V porovnaní so 6. kalendárnym týždňom sa podľa jej slov zo 4,8 na 4 percentá znížil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. „Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (155 prípadov), zápalmi stredného ucha (80) a v 72 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – až 8,4 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva seniorov nad 60 rokov, 5,7 percent komplikácií je medzi deťmi základných škôl od 6 do 14 rokov,“ spomenula s tým, že približne rovnaký počet komplikácií je medzi adolescentmi a seniormi, najmenej komplikovaných prípadov ochorení z ARO je u najmladšej vekovej skupiny od 0 do 5 rokov.

„V 7. kalendárnom týždni tohto roka evidoval banskobystrický RÚVZ 14 424 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 3567 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 2122 prípadoch, čo je chorobnosť 525 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ dodala Tolnayová so slovami, že najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Banská Bystrica. Najnižší výskyt ARO je v okrese Banská Štiavnica. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Lučenec, Brezno a Veľký Krtíš. Z hľadiska veku ochorenia na ARO najviac postihujú vekovú skupinu seniorov, adolescentov a žiakov základných škôl.

Foto: ilustračné

Chrípka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM