Správy

Chrípka v kraji zatvorila 26 škôl. Zákaz návštev platí aj v 3 nemocniciach

V Banskobystrickom kraji podľa slov epidemiológov pre vysokú chorobnosť zatvorili 26 škôl, tri nemocnice aj domov dôchodcov.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka v kraji zatvorila 26 škôl. Zákaz návštev platí aj v 3 nemocniciach
Zdroj: TASR

V šiestom kalendárnom týždni roku 2019 evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vyše 11 500 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo predstavuje chorobnosť 3090 na 100-tisíc obyvateľov. Aktuálny výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) je v absolútnych číslach 1544 prípadov, čo je chorobnosť 345 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa bystrického RÚVZ Mária Tolnayová. „Z 13 okresov tohto regiónu sa až v desiatich vyskytujú lokálne epidémie a tak sa Banskobystrický kraj dostal aktuálnym výskytom týchto ochorení medzi prvé kraje v chorobnosti v SR,“ doplnila.

„Na základe analýz z hlásení 63 percent lekárov pre deti a dorast a 55 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, je v tomto kraji v medzitýždňovom porovnaní takmer o 14 percenta vyšší výskyt na ARO a o takmer 75 percent vyšší výskyt chrípky a jej podobných ochorení. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto ochorení v prípade ARO približne o štvrtinu vyšší, v prípade CHPO je výskyt približne na rovnakej úrovni,“ pokračovala Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na rôzne respiračné choroby je podľa jej slov v okresoch Veľký Krtíš, Zvolen, Lučenec a Rimavská Sobota. „Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli obyvateľov okresov Lučenec, Zvolen, Krupina a Banská Bystrica. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, nasleduje veková skupina detí základných škôl (6– až 14-ročných) a skupinu najmenších od 0 do 6 rokov. Najmenej prípadov ARO aj chrípky sa vyskytuje medzi seniormi,“ spomenula Tolnayová.

„V 6. kalendárnom týždni kvôli vysokej chorobnosti zatvorili v rámci BBSK 26 materských a základných škôl v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Krupina, Poltár, Revúca, Veľký Krtíš, Zvolen a Žiar nad Hronom. Zatvorené sú aj nemocnice s poliklinikou v Revúcej, Rimavskej Sobote a vo Veľkom Krtíši. Z tých istých dôvodov je pre návštevy uzavretý aj Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb vo Veľkom Krtíši,“ vymenovala.

„Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 185 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 72 a zápalom pľúc tiež v 88 prípadoch,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM