Baculík Tomáš Kultúra

Činohru na ZHZ strieda opera

Činohru na ZHZ sčasti narušil dážď,14 predstavení videlo asi 4000 divákov

Približne 4000 divákov videlo dosiaľ 14 predstavení činohernej časti festivalu Zvolenské hry zámocké (ZHZ), ktorý sa koná v meste pod Pustým hradom od 4. júna do 4. júla. Sériu inscenácií z pier klasikov i súčasných autorov ukončila v pondelok 21. júna večer hra Návšteva starej dámy v podaní domáceho súboru Divadla J. G. Tajovského (DJGT) zo Zvolena.
Ako pre TASR uviedla manažérka divadla Eva Borsíková, dianie festivalu viac ráz narušilo počasie, ktoré nedovolilo odohrať celú činohernú časť na nádvorí zámku. Predstavenia Kráľ Lear v podaní nitrianskeho Divadla Andreja Bagara, Tri sestry Městského divadla v Brne a Túlavé srdce v prevedení divadla Astorka Korzo '90 boli pre dážď presunuté do divadla. „Aj celé druhé dejstvo posledného predstavenia Návšteva starej dámy sa odohralo v daždi,“ pripomenula manažérka. Hra Ešte jeden do partie, ktorú mali uviesť herci Novej scény Bratislava, bolo pre chorobu jednej z hlavných predstaviteliek zrušené.
Podľa Borsíkovej divákov mimoriadne zaujali najmä predstavenia Caveman ako „one man show“ Jakuba Slacha, brnianske Tri sestry, Túlavé srdce Astorky Korza '90, Sluha dvoch pánov Městského divadla Zlín, ale aj domáci Music Time, v ktorom sa predstavili hostia z Městského divadla v Brne.
Od soboty 26. júna až do nedele 4. júla je na programe operná časť festivalu. V rámci nej diváci uvidia napríklad premiéru opery G. Verdiho Nabucco a Janu z Arcu od toho istého autora, obe v podaní Štátnej opery v Banskej Bystrici. Štátne divadlo v Košiciach privezie do Zvolena operu G. Donizettiho Lucia di Lammmermoor. Priestor dostanú aj mladí umelci a to na koncerte Mladosť na zámku.
ZHZ sú najstarším plenérovým profesionálnym divadelným festivalom na Slovensku. Od svojho vzniku v roku 1974 prešiel viacerými zmenami. K jeho činohernej časti pribudla časť operná, priestor na zámockom nádvorí sa postupne otvoril divadlám z celého Slovenska a od roku 1993 sú prizývané i zahraničné divadlá. Týmto získal podtitul „medzinárodný letný divadelný festival".

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM