Tomas Gemza Kultúra

Cirkev žiada grant na obnovu kostola, ktorý navštívil princ Charles

Kostolík sv. Matúša v Zolnej z 13. storočia, ktorý sa považuje za jednu z najstarších zachovalých stavieb v okrese Zvolen, by mal prejsť ďalšou etapou obnovy.

Rímskokatolícky farský úrad vo Zvolene, ktorý objekt spravuje, podal žiadosť o grant na Ministerstvo kultúry SR vo výške približne 30.000 eur. Z nich by sa mala zrekonštruovať fasáda severnej strany kostola, sanktuárium a veža.
Ako TASR povedal dekan okresu Vojtech Nepšinský, južná časť kostolíka prešla obnovou už v minulých rokoch. „Okrem žiadosti o finančnú podporu na rekonštrukciu zvyšku exteriérov, sme požiadali aj o grant na propagáciu kultúrnej pamiatky formou pohľadníc a letákov,“ spresnil.
O kostol v Zolnej sa začali ľudia zaujímať najmä po roku 2000, keď ho navštívil britský princ Charles. Turisti sa do neho môžu dostať vždy v nedeľu, keď sa tam konajú pravidelné bohoslužby. Cez týždeň robí sprievodcu poverená osoba z obce. Jej meno a kontakt je na bráne kostola.
Interiér sakrálnej stavby je zaujímavý nielen architektúrou, ale aj stredovekými freskami z 15. storočia, zobrazujúcimi boj svätého Juraja s drakmi.

Zdroj: TASR Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM