Stanislav Černák Správy

Čistička si vyžaduje komplexnú rekonštrukciu: Týmto krokom chcú zabezpečiť jej prevádzku v budúcnosti

V Hriňovej plánuje tamojšia samospráva odovzdať čističku odpadových vôd (ČOV) do užívania vodárom. Tí by ju mali zrekonštruovať.

Ilustračný obrázok k článku Čistička si vyžaduje komplexnú rekonštrukciu: Týmto krokom chcú zabezpečiť jej prevádzku v budúcnosti
Zdroj: TASR

Mesto Hriňová chce odovzdať svoju ČOV jej prevádzkovateľovi, Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti (StVS) Zmluvu o uzatvorení budúcej kúpnej zmluvy na investičnú akciu Aglomerácia Hriňová – kanalizácia a ČOV schválilo ešte v auguste tamojšie mestské zastupiteľstvo.

Podľa primátora Stanislava Horníka mesto začalo s výstavbou ČOV ešte koncom 80. rokov 20. storočia. V roku 1994 bolo dielo zaradené do majetku mesta v obstarávajúcej cene 1,1 milióna korún. ČOV čistí odpadové vody z domácností a miestnych výrobných podnikov, vrátane významného spracovateľa mlieka – KOLIBA, a.s. Slúži celkom pre 7290 ekvivalentných obyvateľov.

Dodnes v skúšobnej prevádzke

„Technológia však už veľmi skoro po spustení vykazovala nedostatky. Dodnes je len v skúšobnej prevádzke,“ uviedol primátor. Mesto preto v roku 2004 začalo uvažovať o jej rekonštrukcii a intenzifikácii. „Od roku 2009 sme sa opakovane uchádzali o prostriedky z Operačného programu Životné prostredie. Napriek tomu, že v apríli 2010 bol projekt schválený, nepodarilo sa ukončiť proces verejného obstarávania. Mesto preto v roku 2012 prišlo definitívne o možnosť čerpať nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu,“ priblížil tento proces Horník. Aktuálne povolenie „na dočasné užívanie stavby na skúšobnú prevádzku“ je pritom platné od 1. januára 2013 do 31. decembra 2015.

Podľa primátora, keďže látková kapacita ČOV bola a stále je v dôsledku spracovania priemyselných odpadových vôd preťažovaná a ďalšie zvyšovanie zaťažovania už nie je možné, pričom stavebné technológie a objekty ČOV sú už v zlom až havarijnom technickom stave, ČOV si vyžadujú v blízkej budúcnosti komplexnú rekonštrukciu.

Najefektívnejší spôsob

„Vzhľadom na súčasný stav technológie sme v mestskom zastupiteľstve dospeli k záveru, že odovzdanie ČOV do majetku Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti je najefektívnejším spôsobom riešenia rekonštrukcie a zabezpečenia prevádzky do budúcnosti,“ konštatoval primátor.

Mesto Hriňová preto dalo súhlas budúcemu kupujúcemu k vstupu a vykonávaniu stavebných prác na ČOV. StVS už pripravila na vlastné náklady projektovú dokumentáciu a bude sa uchádzať o nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ prostredníctvom OPŽP. Podľa Horníka mesto peniaze na obnovu nikdy nezíska, aj keby ich získalo, nebude mať na spoluúčasť pri stavbe v hodnote viac ako 5 miliónov eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM