Jakub Forgács Správy Samospráva

Civilné lety zo Sliača nekončia: Vedeniu kraja to potvrdili ministri

Minister Jaroslav Naď predsedu BBSK Jána Luntera ubezpečil, že obnovenie civilných letov po ukončení obnovy letiska je prioritou aj jeho rezortu.

Ilustračný obrázok k článku Civilné lety zo Sliača nekončia: Vedeniu kraja to potvrdili ministri
6
Galéria
Zdroj: TASR

Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) rokovalo so zástupcami rezortov obrany i dopravy s cieľom získať aktuálne informácie o letisku Sliač. Zachovanie civilných letov po rekonštrukcii letiska je pre BBSK kľúčové, svojho zástupcu bude mať aj v pracovných skupinách k letisku na oboch ministerstvách. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Priorita rezortu

„Minister Jaroslav Naď predsedu BBSK Jána Luntera ubezpečil, že obnovenie civilných letov po ukončení obnovy letiska je prioritou aj jeho rezortu,“ uviedla Štepáneková.

Podľa jeho slov by nemala v ceste stáť ani bezpečnostná previerka a prevádzka civilnej dopravy je v tejto chváli otázkou financií a právnej formy. „Ministerstvo sa preto bude uchádzať o nutnú certifikáciu už v priebehu rekonštrukcie. Civilnej doprave by preto nič zásadné po zavŕšení obnovy objektu nemalo stáť v ceste,“ pokračovala.

„Civilné lety sú pre stredné Slovensko jedným z predpokladov úspešného cestovného ruchu. Pri spúšťaní projektu modernizácie na Sliači bolo mnoho pochybností o ich budúcnosti, no rokovania s ministrami ma uistili, že civilná doprava tu má svoju budúcnosť,“ uviedol po rokovaniach Ján Lunter.

Minister obrany zároveň potvrdil, že má záujem na projekte spolupracovať so samosprávnym krajom a samosprávami.

Hľadajú vhodnú právnu formu

Neistotu v médiách a na verejnosti vyvolalo zrušenie akciovej spoločnosti Letisko Sliač, ktorá civilnú časť dopravy prevádzkuje. „Rezort dopravy k tomuto kroku pristúpil z výlučne ekonomických dôvodov, nakoľko podľa slov ministra Doležala je finančne nevýhodné prevádzkovať spoločnosť, ktorej činnosť musí byť do roku 2024 aj tak pozastavená,“ pokračovala Štepáneková.

Spolu s ministerstvom obrany teraz podľa slov hovorkyne hľadajú vhodnú právnu formu, v rámci ktorej bude civilná časť letiska prevádzkovaná. „Medzičasom bol už hnuteľný majetok presunutý na iné letiská a nehnuteľný prešiel do majetku ministerstva obrany. Prípravné fázy jednotlivých modernizačných projektov vrcholia," uviedla ďalej.

Rekonštrukcia vojenského letiska na Sliači s cieľom modernizácie letiska pred príchodom nových stíhačiek typu F-16 výrazne obmedzila chod letiska. Miliónová modernizácia bude naplno prebiehať od tohto roku a jej ukončenie je naplánované na rok 2023.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Letisko Sliač
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM