Stanislav Černák Správy

Čo je vo veci? Výstavba 2. časti Europy a rekonštrukcia námestia stále nezačali!

V týchto dňoch sa už malo finišovať s prácami na druhej časti výstavby nákupného centra Europa a taktiež na tretej etape rekonštrukcie Námestia SNP a parku Ľudovíta Štúra. Doteraz sa však nič nedeje...

Ilustračný obrázok k článku Čo je vo veci? Výstavba 2. časti Europy a rekonštrukcia námestia stále nezačali!
Foto: Stanislav Černák

Na mestskom zastupiteľstve mal tak čo vysvetľovať zástupca spoločnosti VAV Invest Peter Valach. „Mali sme záujem začať výstavbu II. etapy ESC a takisto aj s treťou etapou rekonštrukcie Námestia SNP a parku Ľ. Štúra. Žiaľ, musím konštatovať, že vzhľadom na rozdielny postoj dvoch akcionárov, ktorí sú v spoločnosti Europa Shopping Center sa zatiaľ s prácami nezačalo. Výstavba nie je pozastavená, no stále prebiehajú rokovania medzi akcionármi. Žiaľ, do dnešného dňa sme nedospeli k dohode,“ uviedol na mestskom zastupiteľstve Peter Valach.

Problém medzi akcionármi

Ako ďalej povedal, sám má enormný záujem na tom, aby sa v čo najskoršej dobe začalo s týmito prácami. „Mrzí ma to, no aj keď vás to nemusí zaujímať, realita je takáto. Spoločnosť VAV Invest v projekte Europa I. a Europa II. má do dnešného dňa preinvestovaných viac ako 10,7 milióna eur z vlastných zdrojov. Do dnešného dňa z hľadiska kooperácie s mestom, projekt Europa priniesol v kúpnych cenách pre mesto Zvolen viac ako 2 milióny eur,“ vysvetlil.

Podstata problému je však podľa Valacha medzi akcionármi. „Majetko-právne je momentálne všetko vysporiadané. V rámci prvej etapy si to musíme vyriešiť my. Jednotka sa v súčasnosti skladá z dvoch akcionárov, druhá iba z jedného akcionára. No som presvedčený, že počas leta dôjde k dohode,“ povedal Valach.

Mestu ide najmä o rekonštrukciu námestia

Mesto má v podstate zviazané ruky. Na druhej strane, keďže sa neplnia zmluvne dohodnuté záležitosti, môže investorovi udeliť sankcie. „Vieme, že máme podpísaný dodatok č. 4, vieme, že do 31.7. máme práce ukončiť. Musím však konštatovať, že do 31.7. práce neukončíme a je na zvážení vedenia mesta a poslancov, ak teda nájdeme konsenzus, či v letnom období vôbec začínať s rekonštrukciou parku, či to nenechať na koniec augusta alebo až začiatok septembra, pretože realita je, že termíny sú dohodnuté dodávateľmi. Pokiaľ vyriešime vzťahy medzi akcionármi, budeme pripravení začať aj cez leto, ale je otázka, či to stojí za to. V zmluvách nám hrozia sankcie, bude to však na meste Zvolen, či sa vyberiete touto cestou. To, čo bolo v našich rukách sme sa snažili urobiť,“ prezradil zástupca spoločnosti VAV Invest.

Primátor Zvolena Miroslav Kusein však apeloval na Petra Valacha, pokiaľ sa vzťahy a názory akcionárov urovnajú, aby sa začalo s treťou etapou rekonštrukcie námestia už v lete. „Čo nás najviac zaujíma je III. etapa rekonštrukcie námestia SNP a parku Ľ. Štúra. Bolo by dobré, keby sme do konca tohto volebného obdobia dokončili park Ľ. Štúra aj s priľahlými ulicami. Využime leto nato, aby sme to urobili,“ povedal Miroslav Kusein.

Kritika

Voči vysvetleniu Petra Valacha na zasadnutí mestského zastupiteľstva sa ohradila aj poslankyňa Lenka Balkovičová. „Zastupiteľstvo bolo k investorom vždy ústretové, no už sa to naťahuje veľmi dlho. Nevidím reálne, že by sa s rekonštrukciou námestia začalo už v lete. Problém vidím skôr v tom, že spoločnosť VAV Invest nemá peniaze,“ vyjadrila svoj názor. Neskôr povedala pre Zvolen 24: „Priznám sa, že vzhľadom na to, že sme už toľkokrát rokovali na túto tému, tak takéto vysvetlenie pána Valacha je pre mňa nepostačujúce. On je ten, ktorý sa zaviazal, ktorý relatívne môže získať finančné prostriedky, on disponuje všetkými aktivitami, ktoré v rámci tej rekonštrukcie môže zabezpečiť. Čo sa týka tretej etapy námestia, bola to výhovorka. Zdá sa mi to neadekvátne. Navyše, ak on je pod ťažkou sankciou, ktorú môže zaplatiť, myslím si, že tam mohol venovať viac úsilia, aby rekonštrukciu tretej časti námestia spravil.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM