Baculík Tomáš Rôzne

Cyklojazda histórie

Dnes ráno vyštartovalo zo Spišského hradu, z maďarského Visegrádu, poľskej Wisly a zo Slavkova u Brna asi päťdesiat cyklistov na diaľkovú jazdu nazvanú Cyklojazda histórie.

História tohto podujatia siaha do roku 2002. Keď mi vtedajší kultúrny pracovník Mestského úradu vo Zvolene Ľubomír Porubský ukázal vari 100-stranový projekt cyklojazdy zo Spišského hradu na Zvolenský Pustý hrad, čím symbolicky spojil dva najväčšie slovenské hrady, potešil som sa a cítil som, že to má perspektívu. Urobili sme náležitú propagáciu a výsledok sa dostavil. Začiatkom septembra 2002 sa nás zišlo na štarte pri bráne Spišského hradu vyše dvadsať a na dvoch kolesách, využívajúc len vlastné sily, resp. prirodzenú gravitáciu, sme došliapali za dva dni do Zvolena, aby sme sa večer v Divadle Jozefa Gregora Tajovského a na druhý deň, v sobotu, na Pustom hrade oprávnene pochválili svojím výkonom. Samozrejme, splnili sme najdôležitejšiu úlohu, ktorú podujatie sleduje dodnes, a tou je propagácia starého Zvolenského hradu ako významnej kultúrno-historickej pamiatky.

Podujatie sa ujalo, získalo na popularite a v týchto dňoch si píše už svoju 9. kapitolu. Rozšírilo sa, a to nielen čo sa týka počtu záujemcov o jazdu na bicykli, ale aj o štartové miesta. Dnes ráno sa vydali na dvojdňové putovanie do Zvolena cyklisti nielen zo Spišského hradu, ale aj z maďarského Visegrádu, z poľskej Wisly a zo Slavkova u Brna.

Všetky štyri vetvy sa spoja v Sliači a spoločne manifestačne dôjdu do cieľa na Námestí SNP vo Zvolene, kde sa ich príchod očakáva zajtra o 16. hodine. V sobotu sa účastníci Cyklojazdy histórie vyberú spolu s turistami na Pustý hrad.

Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM