Stanislav Černák Rôzne

Cyklojazda histórie: Po 2000 kilometrovej púti dnes dorazí do Zvolena

Dva týždne trvala jazda deväťčlennej skupiny cyklistov z Bruselu do Zvolena. Do mesta pod Pustým hradom dorazia po približne dvetisíckilometrovej púti dnes popoludní.

Ilustračný obrázok k článku Cyklojazda histórie: Po 2000 kilometrovej púti dnes dorazí do Zvolena
Foto: Stanislav Černák

Cieľom cyklojazdy histórie bolo prezentovať Zvolen a Slovensko a tiež symbolicky spojiť miesta, ktoré formovali podobu súčasnej zjednotenej EÚ ako je Brusel, Maastricht či Schengen.

Za 2 týždne prešli až 7 štátov

Cyklisti odštartovali z bruselského hlavného námestia v sobotu 24. augusta. Za dva týždne prešli trasou cez sedem členských štátov EÚ. „Cyklisti sa ešte pred samotným príjazdom na zvolenské námestie spoja na Sliači s ďalšími tromi cyklistickými vetvami, ktoré sa pred niekoľkými dňami vytvorili v maďarskom Vyšehrade, poľskej Visle a na Spiši. Vo Zvolene očakávame príjazd takmer stovky cyklistov,“ povedal vedúci oddelenia kultúry a športových aktivít na Mestskom úrade vo Zvolene Pavol Grznár.

Ide o iniciatívu, ktorá sa začala pod záštitou europoslanca a predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimíra Maňku ešte v čase, keď bol primátorom mesta Zvolen. Trasa najprv spojila dve historické miesta na Slovensku, neskôr historické miesta krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a v roku 2011, na počesť jubilejného 10. ročníka, cyklisti štartovali zo Štrasburgu. Trasa vedúca z Bruselu je zatiaľ najdlhšou v rámci tejto iniciatívy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM