Eliška Šándorová Rôzne Správy

Dar pre Melaniu Trumpovú putoval z nášho kraja: Kroj šitý horúcou ihlou, ale vyšperkovaný do dokonalosti! + FOTO

Objednávka, akú nedostáva každý! Pani Jana Kucbeľová zo stredného Slovenska stála opäť pred veľkou výzvou: Pripraviť dar pre prvú dámu Spojených štátov za pár hodín!

Ilustračný obrázok k článku Dar pre Melaniu Trumpovú putoval z nášho kraja: Kroj šitý horúcou ihlou, ale vyšperkovaný do dokonalosti! + FOTO
17
Galéria
Zdroj: PARTA - Slov. ľudové umenie

Stretnutie slovenského premiéra Petra Pellegriniho s americkým prezidentom Donaldom Trumpom sa nezaobišlo bez darov. Predseda vlády sa nimi špeciálne pochválil aj vo svojom videu. Do Bieleho domu putovala ručne robená bejzbalová pálka a na mieru šitý kroj z Pohorelej.

„Hľadali sme niečo tradičné a zároveň originálne. Tiež sme chceli dar, ktorý bude mať svoj príbeh a, v neposlednom rade, sme mali čas od nápadu k realizácii necelý týždeň. Myslím, že reakcia prezidenta napovedala, že sme sa rozhodli správne,“ uviedla pre náš portál po návšteve Bieleho domu Patrícia Macíková, hovorkyňa predsedu vlády SR.

Odetí do krásy aj vo svete

O tom, že prvá dáma Melania Trumpová je milovníčka módy, niet pochýb. Pred výzvou prípravy špeciálneho módneho kúsku, ktorý mal prezentovať naše kultúrne dedičstvo, stála naša najznámejšia zberateľka a odborníčka na slovenské kroje pani Janka Kucbeľová.

Rodáčka z Detvy zbiera kroje vyše tridsať rokov a jej meno je známe aj vo svete. Začínala šiť takpovediac na kolene. V maličkej firme Parta v Detve výrobou kabaníc a klobúkov, po ktorých bol na začiatku 90. rokov veľký dopyt. Z dielne pani Janky vzišiel aj vyšívaný detviansky kroj, ktorý pred desiatkami rokov dostala Hilary Clintonová.

Oficiálne dary vyrábala pre bývalého prezidenta Rudolfa Schustera, takže ich dostali prezidenti mnohých štátov. Detviansky živôtik (brusliak) – originálny čepiec zdobený pestrými ligotavými flitrami dostala pri návšteve Slovenska módna návrhárka Viviene Westwoodová. Kus našej tradície pripravila ako dar aj pre Svätého otca Jána Pavla II., kroje obdivovali aj v Číne sa súťaži krásy našich „missiek“.

Šitý horúcou ihlou

Najnovšia požiadavka z Úradu vlády SR bola jasná: kroj zo stredného Slovenska! Predlohou na výber bola veľmi vzácna publikácia pani Janky Odetí do krásy, ktorú odborníci nazvali jedinečnou zážitkovou encyklopédiou. Zachytáva neuveriteľných takmer 400 krojových variácií. Voľba úradu vlády padla na kroj z Pohorelej.

Keďže času bolo málo, šilo sa doslova horúcou ihlou. Pani Janka sa musela popasovať aj s mierami Melanie Trumpovej, ktorá je vysoká 180 centimetrov a veľkosť nohy má číslo 42.

„Niektoré časti kroja sme použili pôvodné a niektoré nové. A okrem toho sme si boli vedomí, že kroj musel byť špičkový, bez náznakov nosenia,“ opísala nám prípravu daru pani Janka. Kroj z Pohorelej je sviatočný a je to kroj vydatej ženy. S pani Jankou na ňom pracovali dve ženy, ktoré to stihli za dva dni.

„Použili sme pôvodnú modrotlačovú sukňu – tlačienku – zdobenú štapaním, čiže strojovým vyšívaním. Ponechali sme pôvodnú tkanú zásteru, ktorú sme ale museli predĺžiť, keďže prvá dáma je veľmi vysoká. Pôvodné boli aj krojové rukávce (oplecko), ktoré boli bohato zdobené tkaním. Na kroj sme našili nový živôtik (brusľak) z čierneho kvetinkového kašmíru a pôvodný je aj čepiec. Na kroj sme našívali aj trblietavé ozdoby, aby sme zjednotili vizuál,“ priblížila pani Kucbeľová.

Kroj ďalej tvorili spodňa, čižmy a korále. Ako pani Janka sama dodáva, hoci spod jej rúk odišli naše tradičné kroje už do celého sveta, každá objednávka je aj po 30 rokoch pre ňu veľkou zodpovednosťou a výzvou. A historická hodnota najnovšieho módneho kúsku Melanie Trumpovej?

„Nevyčísliteľná,“ hovorí žena, vďaka ktorej prežije slovenská ľudová tvorba a tradície aj pre ďalšie generácie. A to je naozaj nevyčísliteľná zásluha…

Takto premiér zdôvodnil výber darov pre prezidentský pár USA.

Zdroj: Facebook
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM