Stanislav Černák Rôzne

Dedina ako klenotnica: Sebechleby majú vo vrecku špeciálnu cenu!

V súťaži Dedina roka 2013 uspeli aj Sebechleby, ktoré získali špeciálnu cenu Dedina ako klenotnica. Do pozornosti dávame aj dve zaujímavé videá o Sebechleboch.

Ilustračný obrázok k článku Dedina ako klenotnica: Sebechleby majú vo vrecku špeciálnu cenu!
Zdroj: TASR

Dedinou roka sa stala obec Malé Dvorníky v okrese Dunajská Streda. „Najkomplexnejšie splnila všetky požadované kritériá, bola najlepšie vyhodnotená vo všetkých hodnotených kritériách od Dediny ako záhrada, ako maľovaná atď.,“ konštatoval projektový manažér Programu obnovy dediny a súťaže Dedina roka Martin Lakanda zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).

Špeciálne ocenenia

Druhé miesto obsadila Špania Dolina (okres Banská Bystrica), tretie Pruské (okres Ilava). Udelená bola i Mimoriadna cena obci Kechnec (okres Košice – okolie). Ďalšie obce uspeli v kategóriách Dedina ako hospodár (Jablonka, okres Myjava), Dedina ako maľovaná (Baďan, okres Banská Štiavnica), Dedina ako klenotnica (Sebechleby, okres Krupina), Dedina ako pospolitosť (Pavlovce nad Uhom, okres Michalovce), Dedina ako partner (Šarovce, okres Levice), Dedina ako hostiteľ (Blatnica, okres Martin) a Dedina ako záhrada (Bošáca, okres Nové Mesto nad Váhom).

Z histórie Sebechlieb

Obec Sebechleby nachádzajúca sa 13 km južne od mesta Krupina na úpätí Štiavnických vrchov, sa po prvýkrát spomína v listinách z prvej polovice 12. storočia. V jej odľahlej osade s názvom Stará Hora sa nachádza jedinečná pamiatková rezervácia ľudovej architektúry. Chránené sú jednopriestorové a dvojpriestorové vinohradnícke domčeky so stĺpovým podstením, ktoré sú predstavené pred vytesané pivnice do tufu.

Odovzdanie cien až v novembri

Slávnostné odovzdanie cien oceneným obciam sa uskutoční vo víťaznej v novembri. „Víťazi jednotlivých kategórií sú určitou klenotnicou slovenského vidieka, sú príkladmi pre ostatných starostov, ako môžu rozvíjať svoju obec, pracovať s občanmi, efektívne vynakladať zdroje, ktoré im boli zverené," podotkol Lakanda. Ocenené obce získavajú tiež financie na realizáciu vybraných projektov obnovy dediny či obohatenia života na dedine.

Vo videogalérii nájdete prezentačné video o obci Sebechleby a v druhom je zaznamenaná návšteva Sebechlieb hodnotiacou komisiou súťaže Dedina roka.

Foto: ilustračné

Dedina ako klenotnica: Sebechleby majú vo vrecku špeciálnu cenu!
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM