Monika Obrtalová Hokej

Derby rivalov o náhode, šťastí, nervoch a vtipoch

Aj tretie tohtosezónne derby dvoch susedov pri Hrone prialo Zvolenu. Bystričania tentoraz prehrali v riadnom hracom čase po nešťastnom úvode a závere duelu. Takmer tri tisíc divákov videlo pod Urpínom dramatický hokej. Šťastnejší boli zvolenskí rytie

Zvolenu v tejto sezóne derby zápasy vychádzajú. Neprehrali s Banskou Bystricou ani v treťom vzájomnom meraní síl a pod Urpínom si tentoraz zaknihovali nie dva, ale tri body. Rozhodlo o tom aj šťastie, či náhoda. Najprv úradovali tieto prvky v úvode duelu. Po 88 sekundách sa z bránky porúčal Chorošun, keď inkasoval za necelú minútu dva góly.// „Prvý gól bol z dorážky. Urobili sme chybu. Obranca vyrazil do priestoru a potom nezvládol súboj, proste strela a dorážka, nebol pokrytý hráč. Druhý bol z kategórie lacných. Išlo o strelu spoza hráča, ale nebola razantná,“// vysvetľoval po zápase tréner Banskej Bystrice Milan Staš. Práve druhý gól strelil z pravej strany z kruhu z otočky nečakane Peter Zuzin, aj on ku skvelému úvodu na adresu Chorošuna iba poznamenal: „Brankár asi nemal svoj deň.“

Tréner Staš okamžite zobral oddychový čas, do bránky poslal Kostúra a mužstvo sa zomklo. Ešte v prvej tretine znížilo a na začiatku tretej časti vyrovnalo na 2:2. No v 51. minúte opäť úradovalo šťastie, keď sa Zvolen dostal do prečíslenia, Zuzin neprihral Síkelovi, ale vystrelil, puk síce nešiel medzi žrde ale od zadného mantinelu sa opäť tak trochu náhodne odrazil pred bránku z opačnej strany a dvojgólový hrdina zápasu sa nemýlil 2:3. „Som rád, že som dostal svoj tím do vedenia. Bystričania mali veľa šancí. Šťastie sa otočilo na našu stranu, hlavne pritom štvrtom góle,“ vyjadril sa Zuzin a mal veru pravdu. Bystričania ešte vyrovnali v presilovke na 3:3, no prišla 55. minúta a situácia ako z ríše snov. Škvaridlo zo stredného pásma nahodil puk na Kostúra a ten sa od ľadu odrazil tak, že zmenil smer a preskočil ponad lapačku Kostúra. Práve tento okamih rozhodol o osude prestížneho derby.

„Žiaľ záver zápasu sme nezvládli. Päť minút dokonca sme dostali lacný gól, ale nemôžem viniť brankára, lebo veľa toho pochytal. Urobili sme aj veľa individuálnych chýb v obrannej činnosti, pomohlo nám, držal nás dlho nad vodou, no prišiel zlý odskok puku a asi boli porušené nejaké fyzikálne zákony, proste padlo to tam. Bola to veľká náhoda, málokedy sa vidí,“ objasňoval nám rozhodujúce chvíľu Milan Staš. Všetko však mohlo byť pár minút predtým inak, pretože podobný skackavý puk smeroval aj na Škrečka, tiež mu prešiel ponad lapačku, no išiel tesne vedľa žrde. „Aj na druhej strane bola taká situácia, keď Škrečkovi takto odskočil puk, ale on mal šťastie, lebo to išlo 20cm vedľa bránky,“ podotkol správne Staš a po zápase s ním súhlasili aj Škvaridlo so Zuzinom, vrátane Kostúra.

Šťastný Tomáš Škvaridlo, autor štvrtého gólu Zvolena, neskrýval pocity i názory, z akej kategórie bol jeho „presný“ zásah: „Ľad nebol dobrý, puk často preskakoval, o čom svedčí aj môj gól. Nahadzoval som puk na bránku. Takýto gól som ešte naozaj nedal, aj keď zopár šťastných už bolo.“ Na nekvalitný ľad sa posťažoval aj tréner Staš: „Ľad nie je kvalitný, je premrazený, odlupuje sa a za desať minút je tam oranište.“ Brankár Matúš Kostúr nechcel vinu zvaliť na nekvalitnú plochu, i keď by pokojne mohol. „Táto situácia nebola ani tak o nekvalitnom ľade ako o šťastí. Išiel som najbližšie k tomu puku, aby sa nestalo to čo sa stalo, ale odrazilo sa mi to meter doľava a bohužiaľ som už nestihol reagovať. Prešlo to ponad lapačku, hoci to išlo na vyrážačkovú stranu. Padlo to pred mňa a odrazilo sa to úplne na inú stranu, takže bohužiaľ, mrzí ma to, bol to hlúpy gól."

Zdroj: hokejportal.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM