Stanislav Černák Rôzne

Detva oslavuje 375.výročie! Súčasťou slávností bude aj spomienka na partizánsku prehliadku

Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 69. výročia jedinej oficiálnej prehliadky partizánov na povstaleckom území, sa uskutoční už v piatok, 4. októbra v Detve. Toto podujatie je súčasťou osláv 375. výročia založenia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Detva oslavuje 375.výročie! Súčasťou slávností bude aj spomienka na partizánsku prehliadku
Zdroj: TASR

Zhromaždenie sa začne o 16. hodine pietnym aktom kladenia vencov v parčíku na Partizánskej ulici. Po ňom bude nasledovať slávnostný sprievod s vyústením na Námestí SNP. Tam bude podujatie pokračovať od 17. hodiny koncertom Vojenskej hudby z Banskej Bystrice, vystúpením speváckeho zboru seniorov pri Klube dôchodcov č. 3 v Detve a folklórnej speváckej skupiny Kmotry z Detva. Uskutočnia sa tam tiež ukážky práce a techniky polície a armády.

Jediná partizánska prehliadka sa v Detve konala 1. októbra 1944, keď bolo ešte povstanie v plnom prúde. Zúčastnili sa jej sovietski, francúzski, českí a slovenskí partizáni a čelní predstavitelia verejného a politického života SNP, ako aj popredné vojenské a partizánske osobnosti – Karol Šmidke, generál Ján Golian, plukovník Asmolov a ďalší.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM