Stanislav Černák Kultúra

Divadelný svet prišiel o skvelého herca: Zomrel člen zvolenskej činohry Mikuláš Onufrák (†73)

Zvolenské divadlo a celá slovenská scéna zaznamenala veľkú stratu. Zomrel dlhoročný herec zvolenskej činohry Mikuláš Onufrák...

Ilustračný obrázok k článku Divadelný svet prišiel o skvelého herca: Zomrel člen zvolenskej činohry Mikuláš Onufrák (†73)
Zdroj: TASR

„Vo veku nedožitých 74 rokov zomrel v sobotu po dlhej a ťažkej chorobe dlhoročný herec Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene Mikuláš Onufrák,“ povedala manažérka divadla DJGT Gabriela Valentínyová.

Mikuláš Onufrák, známy pod prezývkou Miki, pôsobil vo zvolenskom divadle viac ako 40 rokov. Jeho strata sa dotýka nielen zvolenskej činohry, ale celej slovenskej divadelnej obce.

Okrem herectva na doskách, ktoré znamenajú svet ho môžu diváci poznať aj zo známeho televízneho seriálu Alžbetin dvor alebo vo filme Kosenie Jastrabej lúky. Onufrák sa venoval aj recitovaniu a prednesu poézie a prózy. V roku 2012 V roku 2012 získal Cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo. Domovské Divadlo J. G. Tajovského mu udelilo v roku 2011 Cenu Čestný motýľ za celoživotnú tvorbu a prínos pre DJGT.

Mikuláš Onufrák sa narodil v roku 1941 v rusínskej obci Habura v okrese Medzilaborce. Vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave pod vedením národného umelca Andreja Bagara. Po absolvovaní štúdia sa v roku 1964 stal členom DJGT vo Zvolene. Okrem herectva sa venoval aj recitovaniu a prednesu poézie, osvedčil sa aj ako ľudový rozprávač. Účinkoval v niekoľkých filmoch a televíznych inscenáciách.

Na scéne zvolenského divadla vytvoril vyše 100 postáv. Predstavoval typ univerzálneho herca, pretože v sebe spájal temperament, zmysel pre humor i vnútornú citovú polohu. Talent M. Onufráka potvrdili kritici, ale najmä živý ohlas niekoľkých generácií divákov. K tým sa priblížil aj vďaka mnohým podujatiam a akciám. Absolvoval vyše 2000 vystúpení cez Slovkoncert, estrády i vážne koncerty s opernými spevákmi, konferoval Alexandrovcov, Východnú, Detvianske slávnosti. Päť rokov pôsobil aj ako umelecký šéf zvolenského divadla.

K výrazným Onufrákovým postavám patrili Charley z komédie Charleyho teta, Ivánuška z Fonvizinovho Brigadiera, poručík Edmundo z Fredrovej komédie Dámy a husári, básnik Jelenský z Palárikovho Inkognita, Viktor v Rozovovej Situácii, Pavol v Záhradníkovom Sóle pre bicie, Miki v Solovičom Meridiáne, Daniel v Kočanovom Kastelánovi, Janko v Tajovského Hrdinovi. K posledným inscenáciám, v ktorých ho diváci mohli vidieť pred odchodom do dôchodku, boli Husári, Cigáni idú do neba, Naše mestečko a Hraj, noha a ty, druhá tancuj.

Posledná rozlúčka s Mikulášom Onufrákom bude 7. apríla o 14:30 na hlavnom zvolenskom cintoríne.

Zdroj: Dnes24/tasr

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM