Anton Hrachovský Správy

Divadlu vo Zvolene bol verný celý život: Rozlúčka s legendou bude na mieste, ktoré milovala

Slovensko prišlo jednu za najvýraznejších osobností umenia. Posledná rozlúčka s Andrejom Mojžišom sa bude konať vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Divadlu vo Zvolene bol verný celý život: Rozlúčka s legendou bude na mieste, ktoré milovala
Zdroj: FB DJGT

Posledná rozlúčka s hercom Andrejom Mojžišom, ktorý umrel v utorok 4. februára 2020 vo veku 94 rokov, sa uskutoční v pondelok 10. februára o 15:00 na javisku jeho domovského Divadla J. G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Kondolenčná kniha pre širokú verejnosť bude v divadle sprístupnená od 14:15, informovalo zvolenské divadlo.

Odišla obrovská osobnosť

Andrej Mojžiš sa narodil 6. októbra 1925 v Kremnici. Jeho meno sa radí k najvýznamnejším menám hereckých osobností na Slovensku.

Hercom DJGT sa stal v roku 1953 a napriek ponukám z iných divadiel zostal celý život verný Zvolenu. „Načo by som odchádzal, veď aj tu sú diváci,“ zvykol hovoriť.

Vďaka svojim kvalitám sa stal jedným z najobsadzova­nejších mimobratislavských hercov vo filmoch aj televíznych inscenáciách, jeho hlas znel v mnohých ocenených rozhlasových hrách.

V roku 1998 odišiel do dôchodku, spolupráca s divadlom však pretrvala.

Na doskách znamenajúcich svet stvárnil viac ako 150 rôznorodých postáv zo svetového i domáceho repertoáru. Jeho majstrovstvo bolo odmenené viacerými vyznamenaniami a cenami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM