Martin Károly Rôzne

Dnešná imatrikulácia odštartuje nový rok na Detskej lesníckej univerzite

Zvolen 30. novembra - Spolu 38 detí z piatich zvolenských základných škôl prejde dnes v aule Technickej univerzity (TU) vo Zvolene slávnostnou imatrikuláciou pred začiatkom štúdia na Detskej lesníckej univerzite. Ide už o druhý ročník vzdelávania naj

Ako TASR informovala Andrea Melcerová z Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene, žiaci absolvujú sériu ôsmich odborných prednášok z oblasti lesníctva a ekológie lesa. „Tím odborníkov z Technickej univerzity vo Zvolene a Národného lesníckeho centra bude odpovedať malým študentom na zvedavé otázky a diskutovať na témy moderného inovatívneho lesníckeho výskumu,“ uviedla.

Počas nasledujúcich mesiacov školského roka pôjdu študenti aj do lesa a pokúsia sa vypestovať strom zo skúmavky. Tiež sa dozvedia ako sa stará lesník o les. Atraktívnou bude téma, či môže počítačová hra „vyveštiť“ budúcnosť lesa, alebo simultánna diskusia záujmových skupín na tému Les verzus spoločnosť. Študenti navštívia aj arborétum Borová Hora vo Zvolene, aby sa dozvedeli všetky tajomstvá stromov našich lesov. Program odborných prednášok doplnia zážitkové hry a aktivity lesnej pedagogiky s lesníkmi počas lesných vychádzok.

Po slávnostnej imatrikulácii bude ešte v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene slávnostná vernisáž putovnej výstavy posterov z názvom Detská lesnícka univerzita ako nástroj pre popularizáciu vedecko – výskumnej činnosti v lesníctve. Študenti Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici spracovali témy novodobého lesníckeho výskumu pre verejnosť z pohľadu mladej generácie lesníkov.

V rámci slávnostnej vernisáže putovnej výstavy odovzdá generálny riaditeľ štátneho podniku LESY Slovenskej republiky Igor Viszlai cenu pri príležitosti Medzinárodného roka lesov 2011 a témy mesiaca Les ako priestor pre vedu a vzdelávanie.

Detská lesnícka univerzita je spoločným projektom NLC Zvolen, štátneho podniku Vojenské lesy a majetky (VLM) SR Pliešovce, Mesta Zvolen a TU.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM