Nicole Regecová Rôzne

Dni mesta Zvolen prišli s lákadlami: 3 špeciality, ktoré kúpite v stánkoch

Oslavy Dní mesta Zvolen už naplno prebiehajú. Okrem bohatého programu nájdete na Námestí SNP aj mini jarmok a stánky, či už s jedlom alebo tradičnými slovenskými výrobkami. Vybrali sme pre vás 3 špeciálne produkty!

Ilustračný obrázok k článku Dni mesta Zvolen prišli s lákadlami: 3 špeciality, ktoré kúpite v stánkoch
Foto: Nicole Regecová

Pokiaľ budete obehávať stánky na tohtoročných oslavách mesta, odporúčame vám tri stánky. Všetky spomínané výrobky sú maximálne zdravé a nedostať ich v bežných obchodoch. Jednoducho, poctivá tradičná výroba. Čo prezradili predajcovia?

Včelí peľ

Ak si radi osladzujete život, mali by ste to skúsiť špeciálnym včelím peľom, ktorý nájdete u včelára Pavla Kováča. „Včelí peľ je čiste prírodný produkt, žiadna chémia. Obsahuje veľa bielkovín či minerálnych látok. Používa sa napríklad na zníženie vysokého krvného tlaku, zníženie cholesterolu či na zlepšenie imunitného systému, aby ste boli odolnejší voči chorobám,“ vysvetľuje Pavel.

Zdravé sladidlo môžete použiť do kávy alebo čaju. „U mužov zaberá na pečeň, prostatu a zvýšenie potencie. Pre ženy je dokonca na omladenie,“ dopĺňa pozitívne účinky. Cena peľu sa pohybuje od jeho veľkosti, od 5 do 10 eur.

Prírodné mydlá

U paní Štefánie Hrušovskej zas nájdete prírodné mydlá. „Sú robené na prírodnej báze. Obsahom svojich látok pomáhajú aj liečia. Nedostať ich vo veľkých obchodoch ani v lekárni,“ opisuje svoje výrobky Štefánia. Tá oceňuje myšlienku podobných jarmokov: „Myslím, že sa vraciame. Niekedy sa to vo veľkom vyrábalo. Čo je zaujímavé, že síce si dnes už môžeme kúpiť čokoľvek, no vraciame sa k naším tradíciám. O tom to je. Aj tu nájdete v rôznych stánkoch tradičné opasky alebo hrnčiarske výrobky.“

U pani Štefánii nájdete druhy mydiel od výmyslu sveta. Zaujímavé je napríklad mrkvové, africké – ktoré je vyrobené z afrického dreva či mydlo s morskými riasami. Druhou nájdete naozaj nespočetne a všetky navyše krásne voňajú. Kus sa predáva po 5 eur. „Všetko sa otáča naspäť k prírodnej kozmetike. A mydlo je základom všetkého. Netreba neviem akú drahú kozmetiku. Príroda je sama čarodejka,“ doplňuje Štefánia.

Doktor čaj

Vedeli ste, že čaj nemusí len dobre chutiť, ale jeho pitím sa dajú liečiť dlhodobé zdravotné problémy? „Sú to mesačné kúry, s tým že 21 dní pijete a deväť dní sa robí prestávka pri opakovaní. Po dobu týchto 21 dní zalievate polievkovú lyžicu čaju 80 stupňovou vodou a polhodinku lúuhujete. Niektoré ráno, iné večer. Ku každej kúre máme vypísaný návod a zmes byliniek,“ vysvetľuje postup konzumácie predavačka Lucia.

V stánku nájdete bylinkovú čajovú zmes na takmer každý zdravotný problém. Trápi vás vysoký cukor, bolesti chrbtice či máte zhoršený zrak? Žiadny problém. Dokonca nájdete aj čaj s názvom „Trápi vás, že sa nedarí bábätko?“. „Už sa nejaké bábätká aj narodili z týchto našich byliniek,“ pohotovo dopĺňa Lucia so smiechom. „Je to samozrejme dlhotrvajúca záležitosť. Žene sa odporúča kúra v kombinácii s čistiacim čajom a mužovi aj s takzvaným Topořákom, ten podporuje aj fyzickú svalovú hmotu,“ vysvetľuje.

Čítajte tiež:

Prvé FOTO z Dní mesta Zvolen: Námestie v centre ožilo, čo zabodovalo u Zvolenčanov?

Dni mesta Zvolen bude moderovať mladý maturant: Kto sa postaví pred ľudí s mikrofónom?

Najväčšie špeciality stánkarov Dní mesta Zvolen
3
Galéria
Foto: Nicole Regecová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM