Jakub Forgács Správy

Do 8 obcí v okolí Zvolena poputuje 1500 kompostérov. Odkiaľ na ne vzali peniaze?

Obce Mikroregiónu Adela získali 1500 malých kompostérov. Zakúpia ich z grantu vo výške približne 180 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Do 8 obcí v okolí Zvolena poputuje 1500 kompostérov. Odkiaľ na ne vzali peniaze?
Zdroj: OLO a.s.

Približne 1500 kompostérov začnú v najbližších mesiacoch využívať obyvatelia ôsmich obcí Mikroregiónu Adela v okrese Zvolen. Zakúpia ich z grantu vo výške približne 180 000 eur, ktorý získali z eurofondov prostredníctvom Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

„Pre našu obec je z daného objemu určených 400 kompostérov, mali by sa teda dostať do každej domácnosti,“ povedal starosta Budče František Moravec. Počíta s tým, že obyvatelia si prevažnú časť spracovaného biologicky rozložiteľného materiálu využijú sami vo svojich záhradách, nezapracovanú časť ale môžu raz za dva týždne priniesť do obecných veľkoobjemových kontajnerov alebo priamo do bioplynovej stanice, ktorá je hneď vedľa obce.

Starosta Budče s približne 1280 obyvateľmi by chcel v najbližších rokoch, v prípade opätovného zvolenia, dobudovať kanalizáciu, ktorú ešte stále nemá asi 40 percent obyvateľov a postaviť kultúrny dom. Ešte tento rok by chcel zrealizovať projekt rekonštrukcie odborných učební v miestnej základnej škole a vymeniť umelú trávu na ihrisku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM