Stanislav Černák Rôzne

Do mesta konečne zavítala jar: Zvolenčania vyrazili na cesty už aj na bicykloch

Jar konečne zavítala už aj do Zvolena. S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi vonku narastá aj počet cyklistov. Množstvo z nich po dlhej zime v týchto dňoch prvý raz sadlo opäť do sedla a začalo na dvoch kolesách brázdiť naše ulice.

Ilustračný obrázok k článku Do mesta konečne zavítala jar: Zvolenčania vyrazili na cesty už aj na bicykloch
Zdroj: TASR

Konečne! Od tohto víkendu máme typické jarné počasie. V uliciach Zvolena a v okolitej prírode vidieť už aj čoraz viac cyklistov. Tí sa už konca zimy nevedeli dočkať a to že cyklosezóna naplno odštartovala cítia aj v servisoch.

„Už od minulého týždňa sme spozorovali väčší počet zákazníkov. Záujem je nielen o servis, ale aj o kúpu bicykla, pomaly začíname nestíhať,“ prezradil servisný odborník Milan Stuhl zo zvolenského Športservis-u. Po dlhej zimnej prestávke však netreba zabúdať ani na technický stav vášho bicykla.

Nepodceňujte údržbu

„Ideálne je po zimnej prestávke bicykel kompletne premazať,“ povedal Stuhl a pokračoval, „väčšina ľudí skladuje svoje bicykle v garážach a iných miestach, kde je veľká vlhkosť. Potrebné je skontrolovať najmä brzdy, lanká, stredy alebo vidlice. Rozhodne doporučujem pred prvým bicyklovaním základné premazanie a celkovú údržbu.“

Ceny základnej údržby sa pohybujú okolo 10 eur. „My máme hodinovú sadzbu. Za jednoduchý hodinový servis účtujeme 8 eur. Keď práca trvá dve hodiny a nastavujeme aj prevody a brzdy, je to 16 eur. Pokiaľ treba vymeniť lanká tak je to už okolo 20 €,“ ozrejmil Milan Stuhl.

Väčšina používa už odpružené bicykle, kde bežný servis vyjde o kus viac. „Pri odpružených vidliciach je servis trošku drahší, pretože aj samotné vidlice sú drahšie. Na hydraulické a vzduchové vidlice je najlepšie použiť špecializované servisy,“ dodal Stuhl.

Zvolenčania na dvoch kolesách

Viacero Zvolenčanov, ktorých sme stretli šliapať v týchto dňoch do pedálov, však na starostlivosť o svoj bicykel pozabudlo. „Mňa to ani len nenapadlo, nemám síce najlacnejší kúsok, ale fakt som nad tým ani nerozmýšľala. O bicykel sa mi stará oco, ale niečo s ním riešim, až keď začne vydávať divné zvuky,“ povedala študentka Janka (18). Tá sa spolu s kamarátkou vybrala na jazdu k Môťovskej priehrade. Na dvoch kolesách sme stretli aj dôchodcu Jozefa, ktorý si v košíku viezol aj pasažiera – utešenú fenku Mišu. „Po zime som vyrazil na cesty prvý raz, už som sa aj tešil, aj keď vidím, že som stratil nejako sily. Sám som si však dofúkal duše aj premastil reťaz, šľape mi to ako hodinky,“ smial sa popod fúz zvolenský senior.

Cyklonadšencom, ktorý na prednosti bicykla nedá dopustiť, je aj šéfredaktor siete regionálnych portálov GLOBAL 24 a zároveň Zvolenčan Marcel Mojžiš. Ten tiež v týchto dňoch po dlhšej pauze vyrazil na cesty. „Na bicykli som sem-tam túto zimu chodil aj v mrazoch, dokonca počas snehovej kalamity, ale chce to ozaj oveľa viac síl. Od januára som si však do sedla sadol znovu až pred pár dňami, keď sa počasie konečne umúdrilo. Cítim, že som stratil kondičku, takže začínam najskôr s ľahšími a kratšími trasami, do mesiaca by som však chcel dať už aj náročnejšie túry,“ priznal sa nám.

Ideálnou bude nová cyklotrasa

Cyklisti by sa mali ešte tento rok tešiť aj z príjemnej novinky. Už dávnejšie sme vás informovali o realizácii cyklotrasy medzi Zvolenom a Sliačom. Začiatok úseku je navrhovaný vo Zvolene pri cestnom moste na ulici Jána Kollára, trať potom pôjde po ochrannej hrádzi Hrona smerom na Sliač. Tam prekonáva koryto sielnického potoka a následne aj koryto Hrona a po ochrannej hrádzi a miestnej komunikácii vedie k ulici Š. Záhorského, kde sa tento úsek končí. Trasa je navrhovaná v súbehu s vodným tokom Hron a zväčša vedie po jeho ochranných hrádzach. Tú na výlety odporúča aj samotný Stuhl. „Rozhodne odporúčam na cyklotúry neďaleký Sliač. Rozbieha sa to už vo veľkom, cyklotrasa bude už čoskoro fungovať.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM