Marcel Mojžiš Rôzne

Do zámku vrazili už 8 miliónov €, bude v ňom aj wellnes

Mení šat na nepoznanie! Zo zámku vo Vígľaši vzniká luxusný hotel, v ktorom návštevníci nájdu dokonca aj wellnes. Do jeho obnovy doteraz investor vrazil už približne 8 miliónov eur a sľubuje nájsť ešte ďalších šesť...

Takmer úplne je už hotová hrubá stavba, vrátane zastrešenia a zateplenia podkrovných častí. **„V najbližšej dobe sa začne s prácami v interiéri, ako aj s prácami na fasáde objektu,“ **povedala Ľudmila Červenková, zástupkyňa spoločnosti Zámok Vigľaš. Dôležité sú však aj ďalšie kroky.

**Zámocký wellnes ** Tým naj je montáž technológií, ktoré sú potrebné na prevádzku wellnes hotela s kongresovým centrom, najmä časti wellnes, výťahy, elektrické vedenia v zámku, vykurovanie a v neposlednom rade aj zariadenia kuchyne.

[blockquote]Zo zámku bude po rekonštrukcii kongresový hotel vyššej kategórie. Investorská spoločnosť získala na obnovu pamiatky z eurofondov 6 miliónov eur. Keďže čiastka z eurofondov tvorí len polovicu nákladov na rekonštrukciu, spoločnosť musí zvyšok uhradiť z vlastných zdrojov.[/bloc­kquote] Už v tento rok Okrem celkovej rekonštrukcie stredovekého objektu sa ráta aj s vybudovaním reštaurácie a hotelovej časti s 49 dvojlôžkovými izbami a deviatimi apartmánmi. Kongresová sála bude mať kapacitu 250 miest. Okrem toho má v objekte vzniknúť aj priestor pre výstavy. Samotná obnova kultúrnej pamiatky by mala byť ukončená koncom roku 2012. „Hotel plánujeme sprevádzkovať budúci rok,“ podotkla Červenková.

[blockquote]Obec sa snažila zámok, ktorý sa nachádza v blízkosti štátnej cesty na trase Zvolen – Košice predať už niekoľko rokov. Kedysi figuroval na jednom z popredných miest aj na stránke ministerstva kultúry, ktorá ponúkala slovenské hrady a zámky na predaj. Aj keď záujemcov bolo niekoľko, kupec sa nikdy nenašiel. Samospráva neskôr hľadala investora, s ktorým by vytvorila novú spoločnosť. Po komunálnych voľbách v roku 2006 však nové zastupiteľstvo spoločný podnik odmietlo. Zámok predalo až v roku 2008 za jednu korunu.[/bloc­kquote] Zámok za korunu Zámok bol od roku 1945 ruinou. Vtedy ho zničili armády počas oslobodzovacích bojov. Obci sa však v roku 2005 podarilo vďaka príspevkom z fondov Európskej únie zrekonštruovať baštu, vstupnú vežu a časť opevnenia. Na tieto práce vynaložila asi 497 909 eur.

zvolen24.sk/tasr foto: zamokviglas.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM