Kultúra

Dobrá správa pre milovníkov kultúry: V Detve otvorili Dom umenia Arteska

Dom umenia Arteska je názov novej kultúrnej inštitúcie, ktorú v týchto dňoch otvorili v Detve. Sídli v historickej budove starej školy na Partizánskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre milovníkov kultúry: V Detve otvorili Dom umenia Arteska
Zdroj: FN Nitra

Iniciátormi vzniku nového kultúrneho priestoru i jeho garantmi sú fotografi Maroš Bauer a Vratko Boleslavský. Cieľom Artesky je podľa nich dať príležitosť amatérskym umelcom a spojiť ich so širokou verejnosťou na workshopoch, kurzoch a besedách.

Priestor chcú poskytnúť nielen miestnym, ale aj umelcom z iných častí Slovenska. Arteska plánuje v tomto roku 15 autorských výstav. Svoje zázemie tu získava i dlhoročný Fotoklub Detva, ktorý rád privíta nových členov, fotografov i výtvarníkov.

Iniciátori vzniku kultúrneho centra pri jeho otvorení predstavili návštevníkom priestory. Ich pozornosť upriamili na ďakovnú stenu. Sú na nej viaceré mená osôb, ktoré im pomohli. V objekte sa nachádza aj workshopová miestnosť určená aj na aktivity s deťmi. Je tam aj malá recepcia a dve výstavné miestnosti.

Artesku začali budovať vlani v novembri úpravou pôvodných priestorov. Iniciátori projektu využili staré izby, pri zariaďovaní recyklovali nábytky, po malých úpravách ich využili na nové účely.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM