Jakub Forgács Správy

Dobré správy v tieni koronavírusu: V kraji hlásia rapídny úbytok chorých

Menej je chrípky aj akútnych respiračných ochorení. Napriek tomu však epidemiológovia zachovávajú prísnu epidemiologickú bdelosť.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy v tieni koronavírusu: V kraji hlásia rapídny úbytok chorých
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v 13. kalendárnom týždni v porovnaní s uplynulým týždňom opätovne a výrazne klesol. Informovala o tom Mária Tolnayová hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici

Pokles o desiatky percent

„Výskyt ARO je nižší o 37 percent a CHPO o viac ako polovicu. Počet prípadov je tiež nižší, ako bol vlani v tom istom čase. V tomto kalendárnom týždni tohto roku je o 56 percent menej respiračných ochorení a o 66 percent menej chorých na chrípku, ako v 13. kalendárnom týždni 2019,“ upresnila Tolnayová.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici evidujú podľa slov Tolnayovej v hodnotenom týždni 2084 prípadov ARO, čo je chorobnosť 665 prípadov na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. „Z toho je chrípke podobných 93 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 30 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla.

Počet chorých na ARO je v 13. kalendárnom týždni najvyšší v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom, Revúca a Žarnovica. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom," vymenovala Tolnayová.

Najviac chorých medzi seniormi

Napriek klesajúcemu výskytu týchto ochorení zachovávajú epidemiológovia podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Márie Avdičovej prísnu epidemiologickú bdelosť.

Ako ďalej uviedla Tolnayová, najčastejšie sa zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (25 prípadov), v 25 prípadoch zápalmi stredného ucha a len v 5 prípadoch zápalom pľúc.

„Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu seniorov, rádovo o stovky nižšie ostatné vekové skupiny,“ dodala Tolnayová so slovami, že epidemiológovia urobili celú štatistiku na základe hlásení 53 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM