Stanislav Černák Rôzne

Dobrodruh zo Zvolena chce prejsť celý svet: Jeho záľuba? Napríklad skákanie z vodopádov!

Momentálne hrá s partiou o zájazd do Afriky. Aj napriek mladému veku však už videl naozaj kus sveta. Jeho najväčšou vášňou je cestovanie. Prečítajte si zaujímavé zážitky mladého Zvolenčana Michala Žihlavníka z jeho ciest.

Ilustračný obrázok k článku Dobrodruh zo Zvolena chce prejsť celý svet: Jeho záľuba? Napríklad skákanie z vodopádov!
Zdroj: Dnes24.sk

Štyria mladí Zvolečania hrajú ako jediní zo Slovenska o letenky do Juhoafrickej republiky. Na čele tohto tímu stojí mladý dobrodruh Michal Žihlavník (26). Ak by jeho a jeho družstvo ľudia podporili, nebude to jediná zaujímavá cesta tohto mladíka.

Kostarika, USA, Kanada alebo Maroko

Aj napriek svojmu mladému veku spoznal Žihlavník už naozaj kus sveta. „Podarilo sa mi navštíviť už niekoľko neuveriteľne krásnych miest, na ktoré veľmi rád spomínam. Napríklad som bol v Kostarike, ktorú odporúčam všetkými desiatimi. Pobehal som USA od pobrežia k pobrežiu, v Kalifornii sme si požičali auto a prešli sme ju takmer celú od hôr, cez pobrežie až do Mexika. Ďalej to bola Kanada, Maroko a Európa, ktorú som prešiel skoro celú,“ pochválil sa so svojimi cestovateľskými zážitkami zvolenský cestovateľ.

Vlani bol s partiou kamarátov v Maroku, odkiaľ sa taktiež priniesol nezabudnuteľné zážitky. „Minulý rok v novembri sme sa vybrali do Maroka. Plánoval som to už 2 roky dozadu, ale nikdy to nevyšlo. Táto krajina ma zaujala hlavne svojou prírodou. Naplánoval som výlet, kde by sme za pomerne krátky čas a finančne čo najmenej náročne pobehali čo najviac zaujímavých miest,“ začal svoje rozprávanie o Maroku Žihlavník.

Partia mladíkov najskôr priletela do mesta Marakéš, kde sa pomaly zžívali s kultúrou, zvykmi a hlavne s islamom. „Popozerali sme miestne trhy, zábavy, podporili zaklínačov hadov, videli postup výroby produktov z ťavej kože, ochutnávali miestne špeciality,“ doplnil mladý Zvolenčan.

Na druhej najvyššej hore Afriky

V Marakéši si prenajali auto a pokračovali vyprahnutou krajinou nikoho, smerom na východ do mesta Azilal, kde navštívili nádherné Ouzoudské vodopády, ktoré majú až 110 metrov. „Stadiaľ sme sa vybrali za hlavným cieľom našej cesty, a to do pohoria Atlas. Ubytovali sme sa v horskom mestečku Imlil. Na druhý deň sme vyrazili na 2 dňový výstup na Jebel Toubkal. Prespali sme v ubytovni, aklimatizovali sa vo výške 3100 m.n.m a na druhý deň sme sa vyštverali s vypätím všetkých síl na druhú najvyššiu horu Afriky,“ opísal s úsmevom na tvári a iskrou v očiach nevšedné zážitky.

Tamojšie počasie bolo proti Žihlavníkovej výprave. „Okrem silného vetra bola aj neskutočná zima a teplota v hlbokom mínuse. Avšak výhľad a pocit, že sme to dokázali, stál skutočne za to,“ doplnil. A z druhej najvyššej hory Afriky, hybaj ho k oceánu. „Oddýchnuť sme si šli k oceánu a navštívili mesto Agadir, kde sme si prenajali surfy a surfovali v Taghazout, ktorá je azda najznámejšou surferskou lokalitou v Maroku. Navštívili sme národný park Souss-Massa, kde sme pozorovali vtáctvo, čo na zimu prilieta do Afriky, trochu sa pomotali po púšti a vrátili sme späť do Marakéšu, a odtiaľ sme leteli už domov.“

Rád by navštívil Island, ale aj Antarktídu

Mišo toho navštívil a zažil už veľa, ale kde by sa chcel ísť ešte pozrieť? „Chcel by som sa pozrieť všade, do všetkých kútov nasej planéty. Vysnívané lokality samozrejme mám, sú to napríklad ostrov Reunion, Patagónia, Island, Rwanda, Antarktída… uvidíme, kde všade sa dostanem…,“ prezradil svoje cestovateľské sny pre Zvolen 24 Michal Žihlavník.

Cestovanie je sloboda

Ako nám ďalej povedal, tak cestovanie je určitým druhom slobody a to ho na tom najviac baví. Okrem toho to je aj aktivita, spoznávanie nových krajov, ľudí a zvykov. „Už len ten pocit, že sa vydám na nejakú cestu, mi robí zimomriavky po celom tele, taká zvedavosť z nepoznaného a tešenie sa z neznámeho. Osobne preferujem zážitkové cesty do prírody, spojené so športom, alebo inou aktivitou. Mám rád adrenalínové športy a tak si plánujem svoje cesty aj smerom, ako je turistika spojená s raftingom, surfovaním, lezením, lyžovaním,“ vyznal sa Žihlavník a pokračoval, „Taktiež rád skáčem z vodopádov, na čo som už párkrát doplatil. Cestovať pre mňa znamená spoznávať seba samého a posúvať svoje limity ďalej. Veľakrát ste odkázaní len sami na seba v cudzine a musíte sa nejako vynájsť v rôznych situáciách.“

Niekto sa jednoducho pre cestovanie narodí, ale čo taký strach? „Strach je prirodzený a núti konať, zato panika váš môže zabiť! Na Zemi je veľa krásnych miest, ktoré treba spoznať, treba byť zvedavý. Napokon mali by sme umrieť so zážitkami nie so snami!“

Foto: archív Michala Žihlavníka

Dobrodružstvá Michala Žihlavníka zachytené kamerou
1
Galéria
Cestovanie je jeho vášeň! Pozrite si, kde všade bol mladý zvolenský dobrodruh!
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM