Baculík Tomáš Rôzne

Dobrú náladu nepokazil ani dážď

Počasie síce tohtoročnému, už 18. Výstupu na Pustý hrad neprialo, no tí, čo sa na hradný vrch vybrali, ignorujúc ťažké tmavé mračná, určite neoľutovali.

Koľko ich bolo? Ťažko tipovať: azda tristo, štyristo… A prečo neľutovali? Nuž, napriek tomu, že sa občas na nich spustila z nebeských výšin chladná spŕška, vychádzka určite splnila svoj účel a z tvárí viac ako pochmúrnosť vyžarovala radosť. U jedného ju privolalo stretnutie so starými priateľmi, u iného naplnenie zvedavosti, čo nového sa podarilo bádateľom objaviť počas uplynulej archeologickej sezóny, a štipku radosti – a dôvod na spomienky či návraty – môže vyčariť aj taký na prvý pohľad obyčajný pustohradný denár, ktorý si mohli návštevníci vlastnoručne vyraziť.

Pohárik dobrej nálady vliala do účastníkov tohto tradičného turisticko-spoločenského podujatia skupina historického šermu Ricasso. V prirodzenom amfiteátri pri hlavnej hradnej bráne sa predstavila so scénkou, ktorá mala dej i vtip a v ktorej pochopiteľne aj cvendžali kordy v neľútostnom súboji. To je vždy príťažlivé divadlo pre dospelých, ale najmä pre deti, ktoré sa aj takto už od malička dozvedia, s čím sa Zvolen môže právom pýšiť: staroslávnym hradom.

Propagovať význam Pustého hradu – to je aj jeden z cieľov Cyklojazdy histórie. Vedúci tohto podujatia Pavel Valent odovzdal na hrade primátorovi Zvolena Miroslavovi Kuseinovi pozdravné stuhy z miest, v ktorých sa počas dvoch dní cyklistický pelotón zastavil.

Účastníci Výstupu na Pustý hrad si minútou ticha uctili pamiatku Václava Hanuliaka, ktorý viedol archeologický výskum na Zvolenskom hrade od prvej sezóny v roku 1992 až do svojej predčasnej smrti v apríli 2009.

Počasie však tentoraz naozaj nehralo do karát organizátorom a bolo proti tomu, aby sa o dobrú zábavu postarali hudobné kapely. Určite s bohatou nádielkou nových vedomostí odišli z hradu tí, ktorí sa rozhodli prejsť sa celým areálom s odborným sprievodcom. Ten im do detailov priblížil históriu tejto významnej stredovekej pevnosti a keďže vložil do svojho rozprávania aj kus citu, v mysli poslucháčov mohli chladné kamenné hradné múry ožiť a preniesť sa do čias, keď tu kypel život vo svojej všednej i sviatočnej každodennosti.

Oficiálne otvorenie Výstupu na Pustý hrad sa už tradične koná pri pamätníku Ľudovíta Štúra v centre mesta. Aj preto, že iniciátori tohto podujatia ho venovali práve tejto významnej osobnosti, ktorá je spojená aj s dejinami Zvolena. O toto otvorenie však nie je taký záujem ako po roky minulé a väčšina účastníkov sa vyberie priamo na Pustý hrad. Aj preto mal podpredseda Matice slovenskej Igor Kovačovič pri svojom slávnostnom príhovore menej poslucháčov, ako by si takáto chvíľa vyžadovala. Spomenul odkaz Ľudovíta Štúra, ktorého myšlienky majú čo povedať aj nám, čo žijeme jeden a pol storočia od jeho čias, ale nevyhol sa ani kritike súčasného vládneho zoskupenia. Zakladatelia však dali tomuto podujatiu rýdzi, turistický, apolitický charakter a je prinajmenšom diskutabilné, či by bolo vhodné, aby sa na tomto odkaze niečo zmenilo.

Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM