Stanislav Černák Samospráva

Dočkáme sa platenia poplatkov a daní cez internet aj vo Zvolene? Rozhodne sa o tom v septembri

Občania Zvolena sa zrejme dočkajú rozšírenia služieb na mestskej internetovej stránke. Dane a poplatky by sa mali dať platiť aj cez internet.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa platenia poplatkov a daní cez internet aj vo Zvolene? Rozhodne sa o tom v septembri
Zdroj: TASR

Mesto Zvolen plánuje rozšíriť služby na svojej internetovej stránke. Financie sa snaží získať zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Mesto už zareagovalo na výzvu ministerstva financií na elektronizáciu služieb miest.

Odovzdali projekt

„Elektronické služby sú vo výzve rozdelené na povinné a voliteľné. Povinných je 33 a voliteľných 154. Povinné služby majú byť od roku 2015 vyžadované od všetkých štátov Európskej únie a v prípade, že sa do výzvy nezapojíme, zavedenie celého nového informačného systému by mesto Zvolen muselo v budúcnosti financovať z vlastných zdrojov,“ prezradila Juliana Ištóková, vedúca Odboru rozvoja vo Zvolene.

Tento projekt má v prvom rade znížiť administratívne nároky na občanov, podnikateľov, ale uľahčí prácu aj pracovníkom, ktorí majú tieto platby na starosti.

„Z voliteľných služieb vybrali do projektu také, ktoré sú pre mestskú samosprávu a obyvateľov žiadané a užitočné,“ ozrejmila Ištóková. Medzi novinky bude patriť platenie mestských daní, podávanie daňových priznaní k dani z nehnuteľnosti, taktiež za psa, platenie miestnych poplatkov za komunálny odpad. Cez internet budú môcť občania po novom aj pripomienkovať návrhy nariadení alebo investičných zámerov mesta. „Daňoví poplatníci určite ocenia aj možnosť, že si budú môcť zistiť výšku pohľadávok voči mestu,“ dodala Ištóková.

Mesto to bude stáť 44 tisíc eur

Nový systém však nebude lacnou záležitosťou. „Rozpočet na nákup hardvéru, softvéru a nových počítačov je viac ako 880 000 eur. Okolo 5 percent z tejto sumy musí financovať aj mesto,“ objasnila Juliana Ištóková a pokračovala, „z nášho rozpočtu by malo ísť na tieto novinky 44 tisíc eur. Približne rovnakú sumu na informačný systém bude musieť mesto dávať každý rok, pretože získanie dotácie je podmienené poskytovaním týchto elektronických služieb najmenej najbližších 5 rokov.“

Ak sa mestu podarí získať financie, tak tento systém musí spustiť do konca roka 2015. „Či sme s projektom uspeli, budeme vedieť v septembri,“ dodala vedúca Odboru rozvoja.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM