Rastislav Búgel Rôzne

Dovolenková sezóna sa blíži: Pozor na dovoz niektorých suvenírov!

Priviezť si kúsok exotiky je pre Slovákov veľmi lákavé. Colné úrady sa každoročne stretávajú s prípadmi, keď dovolenkárom nájdu v batožine exempláre podliehajúce medzinárodnej kontrole.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenková sezóna sa blíži: Pozor na dovoz niektorých suvenírov!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková, suveníry z dovolenky vám však colníci môžu zhabať a ešte budete mať problémy aj s políciou. Ak dovolenkové darčeky vyrobené z chránených druhov rastlín alebo živočíchov, pravdepodobne skončia v colných skladoch. Rovnako to je aj v prípade živých živočíchov a rastlín. Dovozcovi nelegálneho suveníru zas hrozí pokuta, v horších prípadoch aj väzenie na šesť mesiacov až na tri roky.

Bojujú proti obchodníkom

Colné úrady sa podľa Macíkovej každoročne stretávajú s prípadmi, keď dovolenkárom nájdu v batožine exempláre podliehajúce medzinárodnej kontrole v rámci „Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín – CITES“. Cieľom tohto dohovoru z roku 1973 je postaviť svetový obchod s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín pod spoločnú kontrolu všetkých štátov sveta tak, aby sa dosiahla ich ochrana pred úplným vyhynutím vplyvom bezohľadného obchodovania. V súčasnosti je pod ochranou CITES viac ako 900 druhov rastlín a zvierat z voľnej prírody, ktoré je zakázané predávať. Na asi 33 tisíc druhov zas je potrebné zvláštne povolenie.

Toto si domov nenoste

Medzi ohrozené druhy patria napríklad opice, mačkovité šelmy, papagáje, dravce, jašterice, korytnačky, orchidey. Veľkú úlohu zohrávajú v nelegálnom obchode tiež výrobky z týchto ohrozených druhov rastlín a zvierat. Medzi najčastejšie patria náhrdelníky z koralov, slonovina, palice, šperky a panciere z morských korytnačiek, niektoré mušle a lastúry, kaviár, šatky vyrobené z vlny tibetskej antilopy, peňaženky z krokodílej alebo hadej kože, topánky, kabelky, opasky či kožušiny z mačkovitých šeliem – z tigra, leoparda, či jaguára.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM