Stanislav Černák Šport

Dudince žili Európskym pohárom v chôdzi: Zažiaril Matej Tóth (30)

V nedeľu sa v kúpeľnom mestečku Dudince konal prestížny Európsky pohár družstiev v chôdzi. Slovenský chodec Matej Tóth si naplnil predsavzatie a postavil sa na stupeň víťazov.

Ilustračný obrázok k článku Dudince žili Európskym pohárom v chôdzi: Zažiaril Matej Tóth (30)
Foto: Stanislav Černák

Matej Tóth na 20 kilometrovej trati finišoval na treťom mieste v čase 1:21:51, keď zvíťazil Rus Denis Strelkov 1:21:40 pred Španielom Miguelom Angelom Lopezom 1:21:48.

Matej Tóth si výborne rozvrhol sily, kontroloval svoje tempo najskôr v 11-člennej skupinke, ktorá sa po polovici trate roztrhla. Do trháku nasadila trojica Rusov a z nej vydržal do cieľa len Strelkov. Matej Tóth v závere nestačil na Španiela Lopeza, tretím miestom však nadviazal na druhé, ktorým sa ovenčil pred dvoma rokmi v portugalskom Ol­hao.

Spokojný Tóth

„Do detailu som splnil cieľ. Vo vyrovnanej konkurencii je to vždy úžasné, keď obsadíte pódiové umiestenie a ja som so sebou stopercentne spokojný,“ usmieval sa unavenou tvárou Matej Tóth. „V polovici trate sa spomaľovalo, čo bolo pre mňa dobre, na desiatom a jedenástom kilometri som ešte nebol úplne rozchodený a ak by sa to zrýchlilo, nebolo by to najlepšie. Na 12. km som v teplom, no pre mňa vyhovujúcom počasí chytil dobrý pohyb, dostal sa do pretekov a chodil to, čo som potreboval. Ako jeden z mála zo skupiny som držal tempo, ku koncu bola možno chyba, že som Španiela, piateho z olympiády, papierovo lepšieho dvadsiatkára, pustil pred seba na dve sekundy. Snažil som sa ísť s ním, organizmus sa však prehrieval a bol dosť na hrane. Mal som trochu obavy ísť až do krajnosti a nakoniec sa ukázalo, že bol naozaj lepší. Mrzí ma, že rozhodcovia úplne odignorovali Strelkova, bola to katastrofa, s nábehmi a výbehmi a vôbec ho nenapomínali. Viac si asi zaslúžil vyhrať Španiel Lopez,“ povedal úspešný slovenský reprezentant.

Matej Tóth bojoval o každý meter. „Bojoval som aj o každú sekundu, všetko som zo seba vydal a získal medailu, nemôžem byť nespokojný,“ dodal Tóth.

„Medzi seniormi som v Dudinciach dosiahol zatiaľ svoj vrchol kariéry. Skvelá príprava padla na úrodnú pôdu, pred pretekmi som si veril, že skončím do šiesteho miesta, medailu som však nevylučoval. Horúčava bola veľká, ale mne neprekážala, išlo sa mi fantasticky,“ povedal v cieli víťazný Rus Denis Strelkov.

Päťdesiatku ovládol favorizovaný Diniz

Francúz Yohann Diniz sa stal víťazom päťdesiatky a splnil úlohu najväčšieho favorita. Do cieľa došiel neohrozene časom 3:41:07 a od druhého Michaila Ryžova ho delilo až 3:34 min, tretí skončil s odstupom 4:24 ďalší Rus Ivan Noskov.

Diniz, strieborný medailista na MS a dvakrát zlatý na ME, pôsobil na kilometrovom novom okruhu sviežo a záver si doslova užíval, v tabuľkovo treťom najlepšom výkone na EP. Aj keď čas nestlačil pod 3:40, vyžarovala z neho veľká spokojnosť. „Podarilo sa mi všetko, šliapal som bez väčšej únavy a poradil si aj s dvoma dotierajúcimi Rusmi. Škoda, že ma trápil žalúdok, musel som ísť zhruba po 30 kilometri na toaletu a stratil som asi pol minúty. V Dudinciach som štartoval štvrtýkrát, zažil si aj extrémy počasia, v marci neobvyklý chlad. V tomto roku je pre mňa priorita svetový šampionát v Moskve, konkrétne práve päťdesiatka,“ pezradil víťazný Francúz.

Slovenskí chodci sa zoradili vzácne vedľa seba, od 30. do 33. miesta. Na 30-tom Peter Tichý 4:34:45 a 31. Milan Rízek 4:36:27 v Dudinciach dotiahli úspešne prvýkrát súboj s touto traťou v kariére, rovnako ako Dušan Krajčovič.

Juniori a ženy

Juniori na 10 km sa postarali o zaujímavý záver podfarbený dvojicou Rusov. Dosiahli zhodný čas 41:13, milimetre pri vzájomnom držaní rúk nakoniec dopriali Paršinovi, Markov skončil druhý.

Medzi ženami na 20 km to bola jednofarebná záležitosť, s prvými štyrmi Ruskami. Zrodilo sa predpokladané poradie, otázne len bolo, kto v internom súboji skončí prvý, a to ešte do Dudiniec nedocestovala Jelena Lašmanovová, olympijská víťazka z Londýna. Víťazná Kirďapkinová, medailistka na MS i ME, zdolala po dlhom sóle od 7. kilometra krajanku Sokolovovú o 39 sekúnd, dôležitejšie však bolo, že všetky štyri Rusky sa zmestili do jednej minúty, na rozdiel od priveľmi vzdialenej konkurencie. Slovenské chodkyne sa v popredí neukázali. Najviac sa darilo Márii Czakovej, ktorá skončila na 33. mieste. V hodnotení družstiev sa podaril Rusku unikát, keď zvíťazilo v tímoch vo všetkých kategóriách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM