Martin Károly Rôzne

Ekofórum vyzýva I. Radičovú, aby zastavila nevýhodné diaľničné projekty

Ponická Huta 22. júna - Priatelia Zeme-CEPA a ďalšie občianske organizácie združené v sieti Ekofórum vyzývajú budúcu premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), aby nová vláda bezodkladne zastavila plytvanie verejných financií na nevýhodné diaľničné projekt

Podľa mimovládnych organizácií (MVO) júnové parlamentné voľby dali budúcej vláde mandát aj na zastavenie tunelovania verejných prostriedkov na predražené projekty. Za také Ekofórum považuje najmä diaľničné, ktoré neuvážene zadlžia budúce generácie.

„O diaľničnom programe a PPP projektoch sa rozhodlo kabinetne a proces neumožňoval verejnú participáciu a transparentnosť. Obávame sa, že hektické povolebné uzatváranie zmlúv prvého balíka PPP projektov diaľnice D1 doterajšou vládou je účelové. Takto nezodpovedne uzatvárané zmluvy môžu byť pre ekonomiku aj ekológiu krajiny veľmi riskantné,“ tvrdí Elena Pätoprstá z protikorupčnej pracovnej skupiny Ekofóra.

Podľa Ekofóra terajší záujem súčasného vedenia Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR o návrhy expertov a organizácií z oblasti ochrany prírody nemôže vynahradiť takmer dva roky ignorovania vážnych výhrad k diaľničným PPP projektom. Nová vláda by podľa neho mala prerušiť rokovania o finančnom uzatvorení diaľničných PPP projektov, zastaviť práce na ich realizácii a racionalizovať program výstavby diaľničnej siete na Slovensku. Občianske organizácie navrhujú, aby nová vláda presmerovala značnú časť plánovaných prostriedkov z výstavby diaľnic na podporu energetických úspor a energetickej stability regiónov. Tým by výrazne posilnila aj ich ekonomickú stabilitu, dodáva Roman Havlíček z organizácie Priatelia Zeme-CEPA.

Podľa predstaviteľov Ekofóra MVO nie sú proti zveľaďovaniu dopravnej infraštruktúry, ale nesúhlasia s obrovskými investíciami na výstavbu predimenzovaných diaľnic, ktoré si štát nemôže dovoliť financovať. Plánované miliardy sa dajú zužitkovať rozumnejšie a výhodnejšie najmä tam, kde je ich potreba naozaj urgentná. Napríklad na znižovanie zbytočnej spotreby energie a na decentralizované využívanie obnoviteľných zdrojov. Tiež na budovanie energetickej bezpečnosti regiónov a na podporu výskumu a na radikálne zvýšenie všeobecnej vzdelanosti v oblasti inteligentnej energetiky, konštatoval Juraj Zamkovský z organizácie Priatelia Zeme-CEPA.

Priatelia Zeme-CEPA sú občianske združenie, ktorého poslaním je chrániť prírodu a krajinu, presadzovať sociálnu a ekonomickú spravodlivosť, podporovať vyvážený rozvoj regiónov a posilňovať účasť občanov na rozhodovaní o veciach verejného záujmu. Pôsobia na miestnej, regionálnej, národnej i medzinárodnej úrovni. Vyvíjajú tiež osvetovú, publikačnú, konzultačnú, informačnú a vzdelávaciu činnosť. Organizácia sídli v Ponickej Hute v okrese Banská Bystrica a má pobočky v Banskej Bystrici a Bratislave.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM