Jozef Sliacky Rôzne

Evanjelici si pripomínajú Pamiatku reformácie

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) oslavuje 31. októbra sviatok Pamiatky reformácie. Pripomenie si pamätný deň, keď v roku 1517 Dr. Martin Luther na dvere Zámockého chrámu v nemeckom Wittenbergu pribil 95 výpovedí proti pred

Pri príležitosti Pamiatky reformácie Slovenská televízia odvysiela v nedeľu 31. októbra o 9. hod. na Dvojke v priamom prenose slávnostné reformačné služby Božie z Evanjelického kostola v Bardejove.

Po skončení priameho prenosu zo služieb Božích STV uvedie premiéru dokumentárneho filmu „Sola gratia“ (Jedine milosťou). Tento polohraný dokument približuje dejiny Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku od vystúpenia Martina Luthera (1517) až po konštituovanie vlastnej cirkevnej správy na Žilinskej synode v roku 1610. Film vznikol v Redakcii duchovného života Slovenskej televízie s finančnou podporou ministerstva kultúry.

Snímka bola vyrobená HD technológiou. Obsahuje doteraz nepublikované materiály a významnú úlohu v ňom zohráva aj autentická hudba. Autorom námetu a scenára je Ján Ľachký, informovala TASR tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku Edita Škodová.

Podľa vyjadrenia J. Ľachkého dokumentárny film „Sola gratia“ sa viaže k obdobiu 1517 – 1610 z pohľadu histórie ECAV na Slovensku. Aj scenár k tomuto polohranému dokumentu sa snaží vychádzať z reálií, ktoré sú charakteristické pre ECAV na Slovensku, pre ktorú sa prvým nosným pilierom stali závery Žilinskej synody z roku 1610. Táto synoda kodifikovala všetky snahy evanjelikov od nástupu reformácie vo vieroučnej a organizačnej oblasti. Dokument ukazuje fakty tak, ako sa stali a ako sú zachytené v kronikách i historických prácach.

TASR, Evanjelický kostol vo Zvolene. Foto: Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM