Webnoviny - Rôzne

Exprimátor Dubovský sa odstúpením zrejme vyhol väzbe

Tornaľský exprimátor Ladislav Dubovský sa deň po svojom odstúpení na úrade neukázal. Nedostavil sa ani na tlačovú besedu, ktorú avizoval v pondelok hlavný kontrolór mesta.

Dubovský novinárom prostredníctvom sekretárky odkázal, že dnes sa k celej záležitosti vyjadrovať nebude. V SMS niektorým redaktorom napísal, že stanovisko vydá najskôr v stredu 11. novembra.

Dubovský sa svojej funkcie primátora vzdal v pondelok počas policajného vyšetrovania. Ako pre agentúru SITA dnes dopoludnia uviedol hlavný kontrolór Mikuláš Cmorík, na bývalého primátora je podaných päť trestných oznámení a sedem operatívnych poznatkov. Ak by z postu primátora Dubovský neodstúpil a pokračoval by vo výkone funkcie, zrejme by poputoval do väzby. „Vyšetrovaný je na slobode,“ povedal Cmorík. Dôvodom obvinenia tornaľského primátora sú podľa našich informácií nevyúčtované mestské financie od roku 2007.

Prednostke tornaľského mestského úradu Kataríne Hubayovej primátor povedal, že ho k odstúpeniu viedli zdravotné dôvody. Pre agentúru SITA to potvrdila samotná prednostka.

Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca krajskej prokuratúry Ivan Vozár, na primátora bola koncom októbra podaná obžaloba na Okresný súd v Revúcej za zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Hrozí mu trest odňatia slobody na tri až 10 rokov. „Magister Ladislav D. je v súčasnosti trestne stíhaný aj za ďalšie štyri skutky právne kvalifikované ako zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku,“ uzavrel Vozár.

Do vyhlásenia predčasných volieb bude kompetenciami primátora Tornale poverený poslanec zastupiteľstva Ľudovít Katona. Podľa Cmoríka ho ako zástupcu odobrili tornaľskí poslanci pred dvomi mesiacmi na mimoriadnom zastupiteľstve dvojtretinovou väčšinou. „Katonu do funkcie zástupcu prvýkrát zvolili poslanci 15. júla. Toto uznesenie však primátor nepodpísal,“ konštatoval Cmorík.

„Boli sme pripravení na alternatívu, že primátora zoberú do väzby. S alternatívou, že sa vzdá funkcie, sme nerátali,“ uviedol pre SITA poslanec Mestského zastupiteľstva a zastupujúci primátor Ľudovít Katona. Zároveň povedal, že zvolá zasadnutie zastupiteľstva. „Začíname odznovu stavať to, čo tu už raz bolo, podľa môjho názoru zničené,“ uviedol Katona. „Netvrdím, že by financie primátor zobral či ukradol, ale z nejakého dôvodu ich do dnešného dňa nezúčtoval,“ hovorí Katona. Ako zároveň poznamenal, exprimátor ešte má termín, po ktorom sa uvidí ako ďalej.

Ladislav Dubovský opätovne kandiduje do volieb za poslanca Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM