Tomas Gemza Rôzne

Fáma o príchode Rómov dala podnet na petíciu

Petíciu proti príchodu neprispôsobivých občanov z iných kútov republiky do areálu bývalých Hronských kasární vo Zvolene odovzdali v týchto dňoch jej iniciátori na tamojší mestský úrad. Podpísalo ju 330 občanov, obyvateľov sídliska Balkán.

Sídliskom sa totiž začali šíriť informácie, že do rekonštruovaných kasární sa nasťahujú Rómovia z košického Luníka a zo Zvolenskej Slatiny. Občania v petícii okrem iného žiadajú primátora, aby do rekonštruovaných bytových domov neboli sťahovaní ďalší Rómovia. „Na stretnutí s poslancami v roku 2009 bolo obyvateľom sídliska Balkán sľúbené, že do uvedených bytov nebudú sťahovaní len Rómovia. Zatiaľ však až na jednu rodinu sú tam nasťahovaní len Rómovia,“ píše sa v texte petície.
Obyvatelia Balkánu tiež žiadajú vedenie mesta, aby vyzvalo majiteľa pozemkov, na ktorých sú ich záhradky, aby odstránil chatrče, obývané rómskym obyvateľstvom. „Ľudia uvedené záhradky opúšťajú z dôvodu hromadiacich sa krádeží a devastovania oblasti,“ píše sa ďalej v texte. Iniciátori petície sa chcú opäť zísť s poslancami mesta i zo zástupcom mestskej polície, aby spoločne našli riešenie.
Podľa prednostu mestského úradu Stanislava Jalakšu sú informácie občanov o sťahovaní neprispôsobivých obyvateľov z iných oblastí Slovenska nepravdivé. Vedenie mesta nikdy nerokovalo so zástupcami iných slovenských miest o možnosti ubytovania pre túto skupinu obyvateľstva a ani o tom nemieni v budúcnosti rokovať.
Čo sa týka obsadenia už odovzdaných zrekonštruovaných nájomných bytov v Hronských kasárňach, mesto nemôže vylúčiť spomedzi uchádzačov o byty žiadnu skupinu obyvateľstva na základe pohlavia, vzdelania alebo etnika, ak spĺňa podmienky pridelenia bytu na základe VZN.
V súčasnosti mesto registruje až 1300 žiadostí o nájomné byty. S nájomníkmi uzatvára ročnú nájomnú zmluvu a v prípade, že obyvatelia za byt neplatia, alebo byty devastujú, mesto s nimi predĺženie zmluvy nepodpíše.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM