Baculík Tomáš Kultúra

Festival Zvolenské Zámocké Hry Zvolenské XXXVII.

Ide už o 37 ročník medzinárodného letného divadelného a operného festivalu Zámocké Hry Zvolenské, ktorý sa začína budúci piatok 4.júna a bude trvať do 4.júla.

Tlačovej besedy sa zúčastnili predstavitelia DJGT vo Zvolene a Štátnej opery v Banskej Bystrici. Témou bolo aký bude program a organizácia festivalu. Ide už o 37 ročník medzinárodného letného divadelného a operného festivalu Zámocké Hry Zvolenské, ktorý sa začína budúci piatok 4.júna a bude trvať do 4.júla. Otvára ho činoherná časť, ktorá sa bude konať v dňoch 4.júna až 22. júna. Operná časť nadväzuje 26.júna a ukončí sa 4.júla.

Činoherná časť bude otvorená obnovenou premiérou LAKOMEC od známeho J.B.P. Moliére. Je to komédia, ktorá už v tomto divadle DJGT bola uvedená pred piatimi rokmi. Otvárala v tom čase 32.ročník festivalu. Pre obnovenú premiéru sa DJGT vo Zvolene rozhodlo, aj čiastočne z pragmatických dôvodov, nakoľko finančný rozpočet zasahuje všetky odvetvia a aj do odvetvia kultúry. Z tohto dôvodu sa siahlo po tomto titule, ktorý aj o peniazoch rozpráva.

K činohernej časti je pripravených 17– násť večerov, ktoré budú prebiehať pod hviezdnou oblohou, v atmosfére ktorá k Zámockým Hrám patrí. Snáď bude čo najviac týchto večerov, ktoré na historickom nádvorí zarezonujú u divákov a potešia ich kultúrou aj hosťujúcimi súbormi.

Tento rok je výnimočný tím, že až štyri inscenácie budú domáce. Bude to LAKOMEC a na záver minuloročná premiéra NÁVŠTEVA STAREJ DÁMY. Na Zámockom nádvorí sa uskutoční derniéra populárneho koncertu svetoznámych piesní – MUSIC TIME. Táto derniéra bude výnimočná aj tím, že sólisti Městského divadla Brno uvedú piesne z českých a svetových muzikálov. Najnovšia situačná komédia POPLACH V HOTELI WESTMINSTER 2 bude raritne uvedená práve na Zámockom nádvorí.

Hosťujúcich divadiel bude celé spektrum. Každý divák bude mať možnosť si vybrať ten svoj titul, svoje divadlo. Žánre budú od klasiky cez súčasné tituly a Slovenské aj České súbory. Taktiež bude zastúpená monodráma. Nebudú chýbať tituly zvučných mien ako W.Shakespeare: KRÁĹ LEAR a DVAJA VERONSKÍ ŠĽACHTICI.

Na besede sa zúčastnili Martin Kákoš známy divadelný, televízny a rozhlasový režisér, ktorý sa opätovne vrátil k tomuto titulu LAKOMEC. Pokúsi sa ho vzkriesiť na Zvolenskom javisku a pre Zvolenské publikum.

Herec Štefan Šafárik bude opäť stvárňovať titulnú rolu Lakomca. Štefan Šafárik: „ Klasika by mala byť v každom divadle. Práve tento druh klasiky v našom divadle DJGT po odchode „Lakomca“ chýba. Myslím, že je to inscenácia, ktorá ma čo hovoriť a rezonovať v našom regióne. Tiež nám p.Šafárik povedal niečo o úspešnom študentskom filme s názvom OBEDÁR, ktorý už má Oskara, ale ešte sa nevie akého. A 12. júna sa rozhodne či získa tento film zlatý, strieborný, alebo bronzový Oskar. Ide o veľmi zaujímavý film, ktorý má málo slov, pretože sa nakrúcal do Ameriky. Ťažko sa o tom hovorí treba to vidieť.

Eva Priadková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM