Kultúra

Folklórne slávnosti pod Poľanou prekazil koronavírus: Dočkáme sa o rok?

Mnohých milovníkov folklóru zaujíma, aký bude osud obľúbených slávností. Mesto s nimi zatiaľ počíta a pracuje aj na obnove prírodného amfiteátra.

Ilustračný obrázok k článku Folklórne slávnosti pod Poľanou prekazil koronavírus: Dočkáme sa o rok?
2
Galéria
Zdroj: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Zatiaľ nie je známe, či letné Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve budúci rok budú alebo nie. Uskutočnenie kultúrnej akcie pre obyvateľov závisí od toho, v akom štádiu bude pandémia nového koronavírusu. „V pripravovanom rozpočte mesto so slávnosťami počíta. V roku 2020 sme 55. ročník folklórnych slávností presunuli na rok 2021,“ uviedol primátor Detvy Ján Šufliarský.

O koľko prišli?

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve sa tento rok pre šírenie nového koronavírusu neuskutočnili. Na otázku, o koľko peňazí tým samospráva prišla, primátor odpovedal, že slávnosti nikdy neboli ziskovým podujatím.

„Sú financované z rozpočtu mesta, z príspevkov sponzorov, Banskobystrického samosprávneho kraja a Fondu na podporu umenia,“ vysvetlil.

Viackrát investovali

Ako dodal, mesto pracuje na obnove prírodného amfiteátra. „V tomto a budúcom roku je naplánovaná výstavba nového objektu sociálnej vybavenosti pre účinkujúcich. Tento rok sme nakúpili drevo a šindle na opravu troch veľkých striech. Nemeníme iba samotné šindle, pod ne dávame debnenie, fóliu, laty a až potom sa pribíjajú samotné šindle,“ zhrnul. „Okrem toho sme kompletne zrekonštruovali podlahu javiska a začíname rekonštruovať aj kanalizáciu v amfiteátri. Pracujeme tiež na oprave lavičiek pred javiskom,“ spresnil s tým, že v areáli amfiteátra plánuje mesto vybudovať aj dva nové zrubové objekty.

Na otázku, čo všetko v areáli amfiteátra za posledné roky opravili, primátor Detvy poznamenal, že do jeho obnovy viackrát investovali. „V roku 2015 sa menila šindľová strecha scény. V roku 2018 sme zrekonštruovali sociálne zariadenia pre verejnosť a vydláždili plochy pre účinkujúcich za scénou a vstupné chodníky pre divákov v areáli amfiteátra,“ spomenul. „Pribudla tiež nová zrubová stavba pre poskytovanie služieb počas folklórnych slávností. Rekonštruovali sme aj rozvody elektrickej energie a vody v areáli amfiteátra,“ ukončil Šufliarský.

S bohatou históriou

Prvý ročník Podpolianskych folklórnych slávností, v súčasnosti Folklórnych slávností pod Poľanou, sa uskutočnil v priestoroch detvianskeho kúpaliska „Štrand“ v roku 1966.

V roku 1967 sa slávnosti presunuli do priestorov súčasného amfiteátra, kde bolo najskôr jednoduchšie javisko a hľadisko. Väčšia scéna súčasného amfiteátra je v Detve od roku 1976.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery prírodného amfiteátra v Detve!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Prírodný amfiteáter v Detve
2
Galéria
Zdroj: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM