Stanislav Černák Kultúra

Folklórne slávnosti pod Poľanou sa už blížia: V programe aj zaujímavé novinky!

Už počas najbližšieho víkendu sa bude konať v Detve 49. ročník obľúbených Folklórnych slávností pod Poľanou. Prečítajte si, načo všetko sa môžete tešiť!

Ilustračný obrázok k článku Folklórne slávnosti pod Poľanou sa už blížia: V programe aj zaujímavé novinky!
Zdroj: TASR

Festival tradičnej ľudovej kultúry v Detve patrí medzi najvýznamnejšie kultúrne podujatia svojho druhu na Slovensku. Medzi novinky 49. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou, ktoré sa budú konať od 11. – 13. júla 2014 patrí sprievodné podujatie Dolnozemský dvor, v ktorom sa predstavia ľudovoumeleckou výrobou a ponukou tradičných jedál krajania z Chorvátska, Rumunska, Srbska, Maďarska. Informovala o tom hovorkyňa mesta Detva a tlačová tajomníčka festivalu Zuzana Juhaniaková.

Očakáva sa 50 000 ľudí

Trojdňový festival tradične navštívi takmer 50 tisíc ľudí. Na drevených doskách prírodného amfiteátra počas scénických programov zatancuje a zaspieva približne 1500 účinkujúcich. Počas nedeľného galaprogramu medzi účinkujúcimi vystúpi aj Laura Longauerová z Detvy – Miss Slovensko 2014. Folklórne slávnosti pod Poľanou organizuje Mesto Detva s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí ako spoluorganizátorom.

„Hore Detvou sa v piatok o 15:30 vyberú heligónkari. Táto živá hudobná pozvánka s rovnomenným názvom je nielen pozvaním, ale aj začiatkom celého trojdňového folklórneho programu. Heligonkári začnú hrať pri fontáne pred Domom Kultúry A. Sládkoviča a celou Detvou prejdú až na jej horný koniec, k prírodnému amfiteátru,“ prezradila Juhaniaková.

Oficiálny štart v piatok o 20:00

Na amfiteátri sa o 20:00 o uvítací program postarajú folklórne súbory, skupiny a speváci z domáceho podpolianskeho regiónu. Uvítacia časť ponesie názov Zahrajte mi túto. „49. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP 49) programovo možno rozčleniť na desať scénických programov na prírodnom amfiteátri, 25 sprievodných podujatí a výstavy v Detve,“ informovala ďalej hovorkyňa mesta.

Ako ďalej uviedla Margita Gajdošová, predsedníčka organizačného výboru, usporiadať kultúrne podujatie takýchto rozmerov si pre tento ročník vyžiadalo spoluprácu približne 120 osôb na rôznych organizačných úsekoch. Pričom na tvorbe programov a sprievodných podujatí spolupracuje ďalších 80 autorov a asistentov programu.

V ponuke sprievodných programov je v sobotu o 13:30 aj film Karola Plicku uvedený pri príležitosti 120. výročia umelcovho narodenia, pripravil ho Ivan Ivan a návštevníci si ho môžu pozrieť v nedávno renovovanom Dome Kultúry A. Sládkoviča.

Témy aktuálneho ročníka

Medzi témy aktuálneho ročníka Podpolianskych slávností patria aj Oheň ako symbol čistoty, ničenia i obnovy života v rodinných i výročných obradoch, od autorky Andrey Jágerovej. Program detských folklórnych súborov v réžii Eriky Ivanovej, Program jubilujúceho folklórneho súboru Váh z Liptovského Mikuláša pripravený Miroslavou Palanovou. Vystúpenie ruského súboru národného tanca z Moskvy od autora Nikolaja Kurbatova. Známa autorská dvojica Igora Kovačoviča a Anny Ostrihoňovej prináša Program z tvorby folklórnych súborov a Súťaže o cenu Rinalda Oláha. Nasleduje Program o hore a vzťahu človeka k nej, čo je téma blízka nielen domácemu divákovi z Podpoľania, z rôznych miest Slovenska zúčastnené folklórne súbory, skupiny s účasťou herca Mareka Ťapáka režíruje Martin Urban.

Obľúbená Krajanská nedeľa vovedie publikum do radostného i ľúbostného motívu svadby. „Scénický popoludňajší program na prírodnom amfiteátri začne o 13:30 a má názov Daj nám, ženích, daj nám vína …, podieľať sa na ňom bude desať folklórnych súborov z Českej republiky, Francúzska, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Srbska,“ povedala tajomníčka festivalu.

Ako uvádza jej autor Vlastimil Fabišik, tak tvorcovia tohto programu by návštevníkom, chceli priblížiť svadobné zvyky, piesne, tance aj muziku, tak ako si ich do dnešných dní zachovali Slováci žijúci vo svete, pretože aj dnes sú súčasťou ich života, ich duchovného bohatstva. Veď, ako pokračuje, krajanská nedeľa je vždy sviatkom stretnutia Slovákov zo sveta.

Záver obstará galaprogram nazvaný Ešte jednu na rozchodnú, Prípravu, scenár a réžiu tohto prierezu celého trojdňového programu pripravila Anna Šatanová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM