Kultúra

Folklórny súbor železničiarov Marína

Stavanie májov je archaický zvyk, ktorého paralely môžeme nájsť už v antickom svete. Tradícia je v mnohých lokalitách živá až do dnešných dní, kedy máje stavajú mládenci dievčatám, o ktoré majú vážny záujem alebo všetkým dievčatám, ktoré dovŕšili vek dospelosti.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny súbor železničiarov Marína
Zdroj: Dnes24.sk

Máje sa stavali buď v predvečer prvého májového dňa alebo na Turíce a stáli niekde len tri dni, inde aj celý mesiac. Rúcanie mája bolo často spojené so spevom, tancom a zábavou.

Posledný aprílový podvečer sa zišli aj chlapci z Maríny, aby svojim tanečníčkam a speváčkam tiež postavili hrdý máj. Krásny vysoký smrek stojí pred Domom kultúry ŽSR a bude tam až do piatku 22. mája, kedy ho „marinári“ slávnostne zrútia. Podujatie začne o 18tej hodine v Dome kultúry ŽSR vystúpením folklórneho súboru železničiarov Marína. Vzácnymi hosťami ich programu budú dvaja vynikajúci inštrumentalisti – Dušan Holík, fujarista a výrobca fujár z Očovej a Ľubomír Tatarka, prvý cechmajter Cechu gajdošského na Slovensku. Po predstavení bude za spevu a hudby nasledovať rúcanie mája, dievčatá vykrútia svojich mládencov a všetko to ukončí veselá gajdovačka.

Na predstavenie Vás srdečne pozývame, vstupenky si bude možné zakúpiť hodinu pred začiatkom predstavenia. Rezervácie vstupeniek sú možné aj telefonicky na +421 917 378 1­58 alebo e-mailom na sykora.andrej@zsr.sk. Cena vstupenky je 4 €.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM