Alžbeta Paulíková Rôzne

FOTKY, aké ste doteraz ešte nevideli: Ťažko tomu veriť, no takto to kedysi vyzeralo na Zvolenskom zámku

Zvolenský zámok, ktorý sa týči nad naším mestom, patrí medzi najobľúbenejšie miesta nielen Zvolenčanov, ale aj návštevníkov. Zámok však nevyzeral vždy tak ako ho poznáme dnes. Pozrite si fotografie, na ktorých by ste ho možno ani hneď nespoznali.

Ilustračný obrázok k článku FOTKY, aké ste doteraz ešte nevideli: Ťažko tomu veriť, no takto to kedysi vyzeralo na Zvolenskom zámku
Zdroj: Dnes24.sk

Azda najkrajším a najobľúbenejším miestom mnohých Zvolenčanov, ale aj turistov, ktorí do nášho mesta zavítajú, je Zvolenský zámok. Na svojom mieste stojí už dlhé roky, no nie vždy vyzeral tak ako dnes. Kedysi boli na zámku ubytovaní vojaci, ale aj rodiny s deťmi. Prinášame vám unikátne fotografie z rokov 1921 – 1946, ktoré zobrazujú zvolenské nádvorie ešte pred jeho veľkou rekonštrukciou.

Na Pamiatkovom úrade sme zisťovali bližšie informácie o situácie počas týchto rokov. Mária Orosová z úradu vo svojej štúdii uvádza, že už v roku 1920 boli na Zvolenskom zámku ubytovaní vojaci. V tom čase bol stav budovy v kritickom stave.

„Postupne mizol strop nad prvým poschodím hlavnej budovy, ktorého dosky sa používali na kúrenie, rohová veža hlavnej budovy bola používaná ako hnojisko alebo kurník, v nevetraných pivniciach sa rozrástli huby štvorcentimetrovej hrúbky, fresky v bráne hlavnej budovy boli poškodené vojenskou kuchyňou postavenou pod nimi, ubytovaní úradníci a vojaci trpeli absenciou hygienických zariadení.“

Po roku 1936 sa na zámok sťahovalo stále viac nezamestnaných rodín, ktoré tu však z bezpečnostných dôvodov mali stále horšie podmienky na bývanie. Martina Orosová dodala, že obnova zámku pre potreby galérie sa uskutočnila až po vojne.

V našej fotogalérii môžete vidieť zábery na Zvolenský zámok, ktoré stoja za to. Ťažko tomu veriť, ale aj takto dominanta Zvolena kedysi vyzerala.

Môže vás zaujímať:

Málo poznané fakty, čím si prešiel Zvolenský zámok: Dosky stropu slúžili na kúrenie, veža ako hnojisko!

Exkluzívna FOTO lahôdka z nášho mesta: Pozrite si, kam sa kedysi Zvolenčania chodievali kúpať

EXKLUZÍVNE: Takto si Zvolen pamätá len málokto. Doteraz nepublikované zábery z nášho mesta

Foto: Archív Pamiatkového úradu

GALÉRIA: Pozrite, ako to kedysi vyzeralo na Zvolenskom zámku
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM