Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Dedinka pri Zvolene má čo ponúknuť. 5 klenotov, ktoré nájdete v Zolnej

Vedeli ste, že neďaleko Zvolena máme historickú pamiatku, ktorú navštívil aj princ Charles? Pozrite, čo všetko sa dá obdivovať v Zolnej!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dedinka pri Zvolene má čo ponúknuť. 5 klenotov, ktoré nájdete v Zolnej
8
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Zolná, ktorá leží asi 8 km od Zvolena, patrí k najstarším stredovekým obciam v regióne. V súčasnosti je mestskou časťou Zvolena a zrejme mnohí Zvolenčania netušia, že sa môže popýšiť viacerými zaujímavosťami. Jednou z nich je aj stredoveký kostolík.

Návšteva princa Charlesa

Rímskokatolícky kostol sv. Matúša pochádza z 13. storočia a bol postavený v románsko-gotickom slohu. Neznámi umelci jeho vnútro vyzdobili nástennými maľbami, ktorými sa vďaka reštaurátorským prácam môžete pokochať aj dnes. Počas tureckého nebezpečenstva kostol ohradili múrom a mnohé stavebné prvky kostola sa zachovali až dodnes. O tom, že kostolík sa oplatí vidieť svedčí aj významná návšteva princa Charlesa v roku 2000.

Neďaleko kostola sa tiež nachádza národná kultúrna pamiatka kaštieľ, ktorý postavili v 17. storočí Zolnayovci. Kaštieľ je postavený pravdepodobne na starších základoch v renesančnom slohu a svojou starobylosťou dodáva Zolnej na výnimočnosti. Ak sa teda rozhodnete pre výlet do Zolnej, čaká vás na jednom mieste hneď niekoľko pozoruhodností.

Pamätník aj pozostatky sopky

Nenáročnou prechádzkou z dolného konca dediny sa môžete dostať aj k pamätníku povstaleckých letcov. Lúky v blízkosti Zolnej boli totiž počas SNP významným poľným letiskom. No a kto si trúfa na trojhodinovú prechádzku, zo Zvolena a zo Sliača sa do Zolnej dostanete aj po turistických chodníkoch.

V Zolnej je naozaj čo obdivovať, pretože jej súčasťou sú aj prírodné pamiatky. Pred školou sa nachádza 19 m vysoký dub, ktorý v roku 1898 zasadil učiteľ Ján Solovič na pamiatku zavraždenia cisárovny Alžbety.

Pozoruhodný je tiež Zolniansky lahar. Predstavuje mohutný sopečný bahenný prúd, ktorý sa valil po svahoch vulkánu Poľana.

V priloženej galérii si môžete pozrieť kostolík a kaštieľ!

V ORAZOCH: Stredoveký kostolík v Zolnej
8
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM